in , ,

Madarat fogtak a Nemzeti Parkban

Boldog Gusztáv

Boldog Gusztáv természetvédelmi őrkerület-vezető várta szombaton reggel a madarak iránt érkezőket a Körös-Maros Nemzeti Park Körösvölgyi Látogatóközpont tanösvénye mellett. A már korábban kifeszített hálók két fekete rigót fogtak, amiket roppant óvatossággal vett kézbe a Nemzeti Park munkatársa, hogy a megfelelő gyűrűmérettel ellássa, majd adta át az érdeklődőknek, akik vették a bátorságot, hogy az egyébként a szabadságukért csípésekkel küzdő madarakat visszaengedjék a természetbe. Mikor egy fióka került a kézbe, érdekes volt látni, hogy reagál a fogóra. Hatalmasra tátotta a csőrét, talán madáréra emlékeztette, amiből élelmet remélt, vagy veszélyforrást látott benne, és azt próbálta elriasztani hatalmasra tátott szájával.

A gyűrűzés menete közben a látogatók megismerkedtek az ivari dimorfizmus kifejezésével, megtanulták, hogy lehet megkülönböztetni a hímeket a nőstényektől, mit árul el az, hogy a szárnyforma hegyes vagy kerek.

Boldog Gusztáv bemutatta a korrekt madarászok fogóhasználatát is, ill. számtalan érdekességet árult el arról, hogy egy madár gyűrűzésével és befogásával mennyi, a tudomány számára hasznos információhoz jutnak a szakemberek.

Vélemény, hozzászólás?

Összeomlottak a vendégek, erőre kaptak a csűdiek

Parkolócsillagászat