in ,

Átadták a szabadtéri színpadot Szentandráson

Sinka Imre és Hodálik Pál

– Ennek a színpadtérnek a lényege az, hogy a helyi civil szervezeteinket, ill. az önkormányzati rendezvényeket is ki tudja szolgálni – mondta Sinka Imre polgármester szombaton, a sporttelepen, a Körös partján álló színpad átadóján.

A fedett építmény 3 millió pályázati nyereményből, ill. 2,7 millió önkormányzati forrásból valósult meg, tájékoztatta a megjelenteket a polgármester, de ezt rövidtávon megtérülő beruházásnak tekinti, mert ezután nem kell sátorbérlésre pénzt kiadni. Külön örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy helyi vállalkozások bevonásával valósulhatott meg, és minden nagyon rendben és időben zajlott, valamint nagyon jó minőségben készült el.

Hodálik Pál a 18 települést tömörítő Körösök Völgye Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület elnökeként köszöntötte a színpad előtt állókat. Az egyesület azzal a céllal jött létre annak idején, hogy olyan fejlesztéseket, projekteket generáljon, amik a vidéken élőket segítik, az ott élők életminőségén tud javítani. A színpad LEADER forrásból valósult meg. A LEADER-ben a helyi akciócsoportok fogalmazzák meg a felmerülő fejlesztési igényeket és annak figyelembe vételével írják ki a pályázatokat.

– Szentandrás előnyös helyzetben van, hiszen ad egy elnökségi tagot Hévizi Róbert személyében, aki minden döntés előkészítésénél ott van. Azt is el kell mondanom, hogy ennél az intézkedés csoportnál az eredeti kiírásunk szerint térségenként csak öt ilyen pályázatra lett volna lehetőség. Szentandrás a hatodik volt. Ezért Hévizi Róbert elnökségi tagunk – tudva az önkormányzat igényeit – kezdeményezte azt, hogy ezt az intézkedést módosítsuk. Erre nekünk közgyűlést kellett összehívnunk. A 18 település közgyűlése azt mondta, hogy legyen, megengedi ezt a lehetőséget és az államtitkárság is engedélyezte ezt a változtatást. Így vált lehetővé, hogy Békésszentandrás önkormányzata nyertes pályázatot adjon be és ezt a fejlesztést meg tudják itt valósítani – emlékezett vissza arra Hodálik Pál, hogy hogyan tudott egy vesztes pozíciót nyerőre fordítani a helyi összefogás.

Év végéig meg kell építeni és le kell zárni az adminisztrációját a színpad mellé épülő kiszolgáló épületnek is, amire 35 millió forintot nyert a község.

– Ennek is már 8 millió forintot mellé kell tenni az önkormányzatnak előreláthatólag, de egy ekkora épület, egy ilyen infrastruktúra megéri ezt a támogatást – mondta Sinka Imre, aki szerint öt éven belül megtérülhet a beruházás, ha csak azt nézi, hogy nem kell bérelni a színpadot.

Az ünnepélyes átadót a nemzeti színű szalag átvágásával zárta Hodálik Pál és Sinka Imre.

Vélemény, hozzászólás?

Jobbnál jobb beugrók követik egymást a színpadon

Szertelenül – 10 éves a kábítószer-ellenes kommandó