in , ,

Szemléletváltásra lesz szükség az otthoni hulladékgyűjtésben

Babák Mihály, Monostori Tamás, Pákozdi János és Brlás János

A „Települési szilárdhulladék-gazdálkodási rendszerek fejlesztése a Körös-szögi kistérségben” című projekt nyitórendezvényét tartották meg tegnap Körös-szögi Kistérségi Többcélú Társulás nagytermében. Az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával megvalósuló projekt keretében új aljzatszigetelésű hulladékudvar, továbbá a biohulladékok újrahasznosítására új komposztáló telepek létesülnek. A beruházásnak köszönhetően a kistérségben a hulladékgyűjtő szigetek száma is tovább bővül majd.

Ahogy arról már korábban hírt adtunk, 2400 darab kisebb háztartási komposztáló, 100 nagyobb háztartási komposztáló edény, 5086 db biokuka kerül kihelyezésre Szarvas, Gyomaendrőd, Kondoros kertes családi házaiba, és31-ről 43-ra nő a gyűjtőszigetek száma.

Brlás János, a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás elnöke, miután bemutatta a beruházás keretében megvalósuló fejlesztés számait, átadta a szót Pákozdi Jánosnak, a KOMÉP vezetőjének, aki a Szarvassal kapcsolatos fejlesztésekről számolt be.

– Ahol az ember megjelenik, ott hulladék keletkezik – mondta Pákozdi János. – Ez egyre nagyobb gondot okozott és okoz a mai világban is, nekünk is komoly gondokat okoz, ha az a hulladék nincs megfelelően kezelve, az a hulladék nincs jó helyen, illetve az a hulladék az valójában hulladék és nem olyan anyag amit netalántán nég fel tudnánk használni vagy energiaszinten vagy más módra. Ezeknek a lehetőségeknek az egyik pontja az ami most talán megvalósul Szarvason és a környékén.

Szarvason egy olyan, nagyon komoly komposztálási lehetőség fog megvalósulni, amit egybekapcsolnának a lakossági szelektív hulladékgazdálkodással, azaz ott ahol képződik a hulladék, a családnál, egy elkülönített kukába lehetőség lesz a biológiai anyagot elválasztani a szervetlen anyagtól. Ezzel körülbelül 30-35%-nyi anyag kikerülne a hulladékkörből, azaz nem a lerakóra kerül, hanem egészen más úton-módon használják fel. Ez az eltérített hulladék kerül be a komposztálótelepre, ahol különböző gépekkel és manipulálási módszerekkel felhasználható anyaggá, komposzttá fog ez alakulni, amit a KOMÉP kertészetében használnának fel.

További szelektív gyűjtésre lesz lehetőség azáltal, hogy a családoknak lehetőségük lesz a műanyagot külön gyűjteni, hogy azt megint egy másik úton az újrahasznosíthatóba küldjék. Ugyanígy lehetőség lesz a papír és a fém elkülönítésére is.

Ehhez a beruházáson kívül még egy nagyon fontos dologra van szükség: arra, hogy a szarvasi lakosok tudatilag eljussanak arra, hogy ki kell válogatni ezt a hulladékot, mondta a KOMÉP vezetője.

Az eseményen elmondta tapasztalatait Fekete József, a GYOMAKÖZSZOLG Kommunális Közszolgáltató Nonprofit Kft. vezetője is.

Vélemény, hozzászólás?

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szervezetfejlesztési programja

A Bendegúz országos tanulmányi versenyen a „Főtéri” iskola tanulója