in , ,

Hogy valami jól legyen építve, kétszer kell megépíteni

2014-et Ybl-emlékévvé nyilvánították az építész születésének 200. évfordulója alkalmából. Ennek tisztelegve újabb makettet, a Wenckheim-kastélyt kicsinyített mását adtak át a közönségnek a Mini Magyarország makettparkban, aminek az eredetijét 132 éve szentelték fel Szabadkígyóson.

– Hogy valami jól legyen megépítve, azt tulajdonképpen kétszer kellene megépíteni, – idézte Ybl Miklóst Doncsev András, az NKA alelnöke, annak kapcsán, hogy az épülettel kapcsolatban az volt a kérés, hogy az ország legfényesebb, legkorszerűbb hajléka legyen.

A megrendelőnek, Wenckheim Krisztinának olyan kérései voltak Ybl Miklós felé, hogy a kastélynak annyi ablaka legyen, ahány nap van az évben, annyi szobája, ahány hét, és annyi bejárata, ahány évszak, valamint legyen benne kápolna, ebédlő, télikert, könyvtár, női zeneszalon, férfiszalon pipázóval, nappali dolgozó és alkóvos ágyfülkés hálószoba. Semmi se legyen egyforma, mégis harmonikus. Vajon mindez teljesíthető-e már az első próbálkozásra, merült fel Ybl Mikósban, derült ki Doncsev András köszöntőjéből.

A szalagot fanfárok hangja mellett vágta át Bukovinszky Béla, a Mini Magyarország makettpark tulajdonosa, Dankó Béla, körzetünk országgyűlési képviselője, Dunai Jánosné, Szabadkígyós alpolgármestere és Doncsev András, az NKA alelnöke.

Vélemény, hozzászólás?

Készüljön fel a sokkra: Csodaszarvas a címe új kedvencének!

Ma inkább giccs, húsz-harminc éve a lakás dísze volt