in ,

Kőlevest is főztek a sport-és vitaminnapon

Tizenöt csapat nevezett idén a békésszentandrási „falunap” gasztronómiai versenyére. Akadt, aki az elnevezéshez hűen egészséges és reform ételekkel lepte meg a zsűrit, a legtöbben azonban még mindig a tradicionális finomságokból készítettek el egy bográcsravalót.

A Békésszentandrási Ipartestület is ez utóbbira esküdött. Kondérjában több mint 40 kg alapanyagból zúza-és körömpörkölt rotyogott. A mozgáskorlátozottak helyi csoportja ellenben igyekezett főztjével is példát mutatni. Egyetlen csapatként egy ízletes levessel, tárkonyos ragulevessel mutatkoztak be. Köteles József, a csoport vezetője elmondta, az eddigi években gulyáslevest vagy babgulyást főztek, de ezúttal az egészség állt az fő helyen. Ilyen módon is szeretnék ugyanis megmutatni, sohasem késő változtatni.

A Tessedik Vadásztársaság sem hazudtolta meg önmagát. Két bográcsban is főztek, méghozzá őseink eledelét, őzpörköltet. Azt sem rejtették véka alá, hogy ők elsősorban a vadételeket szeretnék megszerettetni a nagyközönséggel, hiszen egyelőre van mit tenni ezen a téren. Ennek egyik oka, hogy nehezen hozzáférhetők, a másik pedig meglehetősen borsos az áruk.

A Csabacsűdiek Baráti Köre Hagyományőrző Egyesület valamennyi térségi rendezvény állandó résztvevője. Ezúttal is megmutatták, hogy egészséges alapanyagokból is lehet ízleteset készíteni, méghozzá nem is kell ehhez olyan messzire menni. Friss, konyhakerti hozzávalókból lecsó főtt a bográcsban, emellett sajtot és zöldségeket grilleztek, desszertként pedig bundás almát tálaltak.

A Békéssy János Helytörténeti és Hagyományőrző Egyesület standja mellett sem lehetett kóstolás nélkül elmenni. Amint Hévízi Róberttől, az egyesület elnökétől megtudtuk, a rendezvény 2007-ben a civil szervezet kezdeményezésére indult útjára, azóta pedig a település egyik legnagyobb forgatagává nőtte ki magát. A főzés mellett az egyesület a szőnyegszövés évére is megemlékezett, egy mobil kiállítással. A háziasszonyok a rekkenő hőség ellenére szilvalekváros barátfülét gyúrtak, a bográcsban pedig töltött káposzta csábította a járókelőket.

A legnagyobb meglepetés mégis a Szarvas-kecskeméti baráti társaság sátránál várt bennünket. Kőlevest főztek, amiből félreértés ne essék, a legfontosabb hozzávaló, a kő sem hiányozhatott. Mészáros István, a csapat lelke elmondta, kecskeméti lévén büszkén vállalja, hogy azon a vidéken gyakorta „ő”-vel beszélnek. Így esett a kőleves története is, mely szerint kell bele helyett gyakran kő bele hangzott el. Az pedig már csak a jószívű barátokon múlt, hogy a kő mellett még mi minden került az ételbe. Ezúttal egy finom gulyás kerekedett ki a barátságnak köszönhetően.

Végül a dobogós 3. helyezést a békésszentandrási mozgáskorlátozottak csapata érdemelte ki hideg lángosáért és szürkemarhából készült gulyásleveséért, 2. helyen a Kertbarát Kör lecsója végzett, amit friss salátával tálaltak. Mindössze egy hajszálnyival ugyan, de a 8. sport-és vitaminnap győztese a csabacsűdi egyesület lett.

Azt pedig ugyan bizonyítani ugyan nem tudjuk, de hisszük, minden ételben ott volt elrejtve az a bizonyos „kő”, amely összehozta az ínycsiklandozó ételeket és az igazi baráti társaságokat.

Vélemény, hozzászólás?

A kivitelező részéről hétfőn kezdődhet a Vajda költöztetése

Térdelőrajt: költözik a Vajda