in ,

Szarvason is bemutatkozott a cigányok munkáhozjutását segítő foglalkoztatási szövetkezet

Gitárszóval kísért énekkel és verssel, ebédhez terített asztalok mellett kezdődött tegnap az Országos Roma Önkormányzat “Foglalkoztatási szövetkezet – Híd a munka világába” című rendezvénye az Árpád Szálló dísztermében. Az uniós társfinanszírozás mellett megvalósuló program Békés megyei rendezvényére várták, de nem tudott eljönni Farkas Flórián, az ORÖ elnöke, mint ahogy Babák Mihály polgármester sem. Őket Zsigmond Károly, az ORÖ képviselője, ill. Hodálik Pál alpolgármester helyettesítette. A főasztalnál helyet foglalt még Jónás Jánosné, a Lungo Drom Békés megyei elnöke, Lalik Márta a Foglalkoztatási szövetkezet projektvezetője, ill. Monostori Tamás, a projekt szakmai vezetője.

Sajnos Farkas Flórián nem tudott eljönni, aki a HAON-nak adott nyilatkozatában a következőképp foglalta össze a projekt célját: a foglalkoztatási szövetkezet egy olyan munkaszervezet, amely egyszerre jelent megoldást a cigányság szociális és gazdasági problémáira. A cigányság az egyik legjelentősebb gazdasági potenciál. A romák tanulni és dolgozni akarnak a családjuk és gyermekeik jövőjéért. Meg fogják találni a módját annak, hogy bekapcsolódva a munka világába biztos jövőt teremtsenek a számukra, mondta a HAON-nak az Országos Roma Önkormányzat elnöke.

Távollétében üzenetét Zsigmond Károly adta át az Árpád Szálló dísztermét megtöltő vendégeknek.

– Európában egyedülálló az, hogy egy ilyen nagy horderejű szolgáltató szövetkezetet, foglalkoztatási szövetkezetet hoz létre egy Magyarországon legálisan működő országos cigány szervezet. Nem közömbös számunkra, az országos cigány önkormányzat számára az, hogy lent, a településeken, és a környezetünkben is, Budapesten, hogyan élnek a cigányok és ezt azt volna hivatott elősegíteni, hogy ezek a cigány emberek ne csak azzal küszködjenek, hogy éppen holnap reggelre meglegyen nekik a betennivaló, hanem tudjanak egy kicsit előrébb gondolkodni, tudjanak tervezni – mondta az ORÖ képviselője.

– Bízom abban, hogy ez a kezdeményezése az országos cigány önkormányzatnak sikeres fog lenni, tekintettel arra, hogy nagyon alul van a cigányság helyzete, olyan helyzetben van, ahol már az utolsó, 24. órában vagyunk, hogy ebből kizökkentsük – fejezte be Zsigmond Károly.

Hodálik Pál alpolgármester ismerősként köszöntötte a megjelenteket, sziasztokkal a fiatalokat, mert mint mondta, itt a városban azért ismerjük egymást, főleg a város mellékéről. Babák Mihály polgármester és Szarvas Város Önkormányzatának üdvözlete után egy tavalyi történéssel vezette be mondanivalóját.

– Tavaly, ilyen időszakban, ifjabbik Szenátor beállított hozzám egy listával, hogy “Alpolgármester úr, segítsél már nekem, légy szíves, mert itt vannak ezek a roma fiatalok, felírtam őket erre a listára, és szeretnének dolgozni. Próbáljunk mér nekik munkát találni, mert ők igenis dolgozni szeretnének ebben a városban és itt akarnak boldogulni. Végignéztük akkor ezt a listát. Nagyon sok olyan fiatal volt rajta, akinek nem volt meg a megfelelő végzettsége ahhoz, hogy komoly munkát vállaljon, és elsősorban mezőgazdasági és segédmunkák jöhettek szóba. Kicsit későn jött e megkeresés és nem igazán voltunk ebben sikeresek és szerencsések. Én nagyon örülök, mikor látom ezt a programot megvalósulni, ahol lehetőség van arra, hogy ifjabb Szenátor ne hozzám jöjjön, hanem mindenki a saját kezébe vegye a sorsát, és itt van a lehetőség arra, hogy megalakuljon ez a szövetkezet, és ebben a szövetkezetben azok az emberek, akik szeretnének, együt dolgozzanak és eredményeket érjenek el – mondta alpolgármesterünk, aki örömét fejezte ki, hogy a programban részt vesz Jónás Jánosné, aki ide hozta a rendezvényt, és Szarvas profitálni fog tudni ebből.

Jónás Jánosné szintén fontosnak tartja, hogy a programnak legyen egy lába Szarvason. Felelevenítette az eddigi programok sikereit, amik keretében pl. szociális gondozókat, ápolókat, dajkákat képeztek ki, akik közül sokan már munkába is álltak.

Lalik Márta, a projekt vezetője egy helyzetértékelést tartott a romák leszakadásával kapcsolatban, az OKÖ helyzetfelismeréséről és a projekt céljairól és elmondta, hogy a budapesti központú hálózat minden régióban jelen lesz, így felénk is.

Talán nem kapott elég hangsúlyt, hogy a szövetkezet egy hihetetlenül felemelő ünnepi rendezvénye keretében már korábban, márciusban megalakult Szolnokon, hangsúlyozta Monostori Tamás. Történelmi esemény volt, amihez fogható sem Magyarországon, sem Európában még nem volt, majd összefoglalta, hogy miben is más ez a szövetkezet a korábbiaktól: a tagjainak nem egyénenként kell versenyezni a munkaerőpiacon a magasabb végzettségű, nagyobb munkatapasztalatú versenytársakkal, hanem csoportokba, brigádokba szerveződve, nagyobb volumenű munkáknál maga a szövetkezet vezetősége keresi meg a lehetőséget és jelzi a tagság felé, milyen végzettségű, munkatapasztalatú emberek kellenek, és azt a brigádok megbontása nélkül, úgy ahogy ők összeszoktak, közvetítik ki egy-egy munkalehetőséghez, és nem kell többé versengeni azért, hogy megkapják a munkát. A belépést követően egy kéthetes általános képzést kapnak a szövetkezeti ismeretekről, majd egy 30-40 szakképzést tartalmazó listáról választhat, amik közül teljesen ingyen sajátíthatják el a szakmákat.

– Mindenkit biztatunk arra, hogy éljen ezzel a lehetőséggel. Senkinek nem kell attól félni, hogy kimarad. Nem árulok el azzal titkot, hogy nagyon sok pénz van rá. Nagyon-nagyon sok pénz van rá, és még csak a töredékét sikerült elkölteni – mondta Monostori Tamás.

Számszerűen nem hangzott el, hogy mennyi is ez a nagyon-nagyon sok pénz, de a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján bárki utána tud nézni. A projekt költségvetése 5 millió híján 5 milliárd forint, amiből Közép-Magyarország régió területén 333 000 000 Ft használható fel. Országos szinten minimálisan 1000 cigányt részesítenek képzésben, akik közül legalább 60%-nak sikeresen kell elvégezni azt, ill. a szociális gazdaság működésével összefüggő kompetenciafejlesztésben 1800-an vesznek majd részt.

A – számok ismeretében nem is annyira – keskeny híd a munkába egy hatalmas szakadék felett fog átvezetni. Reméljük, hogy a cigányok nem tériszonyosak, és rá mernek lépni erre a hídra!

Vélemény, hozzászólás?

A Csodaszarvas a Felvidéket is meghódította

Jónás Judit Josephine Bakere, avagy fekete és fehér