in ,

1517, avagy hogy kerül Lutherről elnevezett sör a korsóba?

Lázár Zsolt esperes

Ma a kézműves sörök reneszánszukat élik. Divatos dolog egy-egy alkalomra saját sörféleséggel kijönni, kötődjön az egy polgári, de akár egy egyházi eseményhez, mint ahogy történ már az korábban a Lutheránus sörrel egy diakóniai konferencia kapcsán, vagy a Szent Klára római katolikus templom toronysüvegének felhelyezése alkalmából kihozott Toronynéző sörrel. Hála Istennek!

Tegnap este az evangélikus egyház országos munkaévkezdő konferenciájának egy epizódjaként Luther Márton és a reformáció tiszteletére bemutatásra került egy újabb sör 1517 névvel.

– Az evangélikus egyházban évekkel ezelőtt felvetődött az, hogy egy saját sörmárkát honosítson meg – árulta el Lázár Zsolt evangélikus esperes a Luther-sör létrejöttének előzményeivel kapcsolatban. – A szentandrási sörfőzdével már három évvel ezelőtt kialakult az együttműködés, amikor egy diakóniai konferenciára egy saját sört készítettek nekünk, ami nagy sikert aratott a bajor és a magyar vendégek között. Ezen felbuzdulva, igaz, három évet kellett várni a következő nagyobb alkalomra, erre a munkaévkezdő lelkész-találkozóra, most adódott lehetőség, hogy itt mutassuk be az új sört, ami 1517 Luther néven fut. Reméljük, hogy az egyházon belül nagy népszerűségnek fog örvendeni. Most, ahogy látom, a lelkészeknek bejött, pillanatok alatt elkapkodták. Reméljük, lesz ennek folytatása!

Miért éppen 1517?

Közeleg az ötszázadik évfordulója annak, hogy a legenda szerint 1517. október 31-én Luther Márton kiszögezte Albert püspöknek elküldött, a búcsúcédulák hatékonyságát kétségbe vonó és vitató 95 tételének másolatát a wittenbergi vártemplom kapujára, ami a protestáns egyházak számára a reformáció kezdetét jelenti. A valóságban nem így történt, de majdnem.

De mi a kapcsolat Luther és a sör között?

– Luther a sör kultúráját az élet részének gondolta, ami természetesen egy felelősségteljes italfogyasztást jelentett az ő részéről. Nagyon fontosak voltak Luther életében a beszélgetések, az asztali beszélgetések, amit a tanítványaival a vacsoránál az esti sörözések közben folytatott – építette fel a kapcsolatot Lázár Zsolt esperes.

Luther, sör és történelem

Lázár Zsolt megkeresésére és ennek az alkalomnak az apropójára egy olyan sört hoztak ki, ami nem egy gyümölcsös – mint volt a meggyes Lutheránus sör három éve – hanem egy arra a környékre jellemzőt, ahonnan a reformáció is indult, és amilyet Luther Márton is ihatott annak idején, mondta Bukovinszky Béla, a Szent András Sörfőzde tulajdonosa.

– Nyilvánvalóan egy korabeli sört a korabeli technológiával nem lehet megcsinálni a mai körülmények között. Mi egy klasszikus, alsó eresztésű pilsnert hoztunk létre, amit azon a környéken, a kelet-német, észak-cseh-morva vidéken iszogatnak. Ez egy klasszikus ivósör jellegő ital, amiből egy ezer példányos limitált szériát hoztunk ki 1517 névvel. Az elnevezés a sok műhelynév után egy közös szülemény – árulta el a Bukovinszky Béla a szakmai oldalát az 1517-nek.

– Azt tudni kell, hogy Luther felesége egy sörfőző mester volt. Luther maga is nagyon szerette a sört, és el is várta a feleségétől, hogy készítsen neki. Azt is lehetne mondani, hogy Luther Márton felesége egy házi sörföző volt, ezért van is egy Luther idézet a címkén: “Egyél finomat, igyál tiszta sört és olvasd az igazságot!”.

A sörhöz saját címke készült, ami illeszkedik a Szent András Sörfőzde új stílusvonalához, ami az elmúlt hónapban aranyérmet nyert a nemzetközi csomagolásdizájn versenyen.

A sör első csapolást Gáncs Péter elnök püspök és Szemerei János püspök dr. Bíró Tibor dékán segítségével végezték. Teológiai bevezetést a sörről dr. Lackner Pál ny. tábori püspök és dr. Csepregi András volt államtitkár tartották. Ez az alkalom beleillik abba a nagyszabású rendezvénysorozatba, amit a reformáció 500 éves évfordulójáig 2017-ig világszerte terveznek.

A sör fogyóban, de ideológiailag megalapozható lenne az ezres széria 1517-re történő kiterjesztését, ha az érdeklődés úgy diktálná.

Vélemény, hozzászólás?

Változik a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása

Zalán Tibort köszöntötték barátai a Vízi Színházban