in , , ,

Zalán Tibort köszöntötték barátai a Vízi Színházban

Huzella Péter és Zalán Tibor

Augusztus 27-én sorba kell állni, hogy beengedjenek a nézőtérre a „Vers a víz fölött” ráadás előadására várva. Ez ritkán fordul elő, az idei évben talán harmadszor (Gubik Petra & Szomor György est és Eszenyi Enikő estje), amiből érezni, hogy valami nagy dobásra készül a színház. Az előzetes szerint a 60 éves Zalán Tibort köszöntik írótársai és a Békéscsabai Jókai Színház, az estet Huzella Péter, Zalán Tibor egyik alkotótársa rendezte és vezeti. Amíg várakozunk megérkeznek a Békéscsabai Jókai Színház művészei, akik mint a végére kiderül nézőként, barátként jöttek köszönteni Zalán Tibort. Végre elindulhatunk a nézőtér felé. A színpadot hátul védő korláton végig fáklyák égnek. A színpadon több tucat gyertya, amit a szél sajnos elfújt, és a lépcsőn is mécsesek égtek, az első széllökésig. A színpad méltóságteljes díszletbe öltözött. Huzella Péter a Kisherceg „Barátságdalával” indította el az estét. Majd színpadra hívta zenésztársait, akik között ott van Jeney Szilveszter is. A zenészek Zalán Tibor verseit énekelték, természetesen Huzella Péter zenéjével. A dalok után Elek Tibor a Bárka főszerkesztője lépett színpadra és mesélt a BÁRKA és Zalán Tibor „kapcsolatáról”. Elmondta, hogy a Bárka 2014/4. számában Zalán Tibort köszöntik pályatársai Géczi János, Kiss Ottó, de olvasható a folyóiratban Zalán Tibor köszöntése Tarján Tamás tollából, Szekeres Nikoletta kritikája Zalán Tibor „A rettentő görög vitéz”-ről. Két tanulmány Zalán műveiről Ménesi Gábortól és Koncz Tamásról, és egy interjú is a színházról amit Ménesi Gábor készített. De olvasható három Zalán Tibor vers is, az egyik a Bákra specialitásaként a „kézzel írott vers” formában. A pályatársak közül Kiss Ottó szerette volna köszönteni Zalán Tibort, de betegsége miatt Tege Antal színművész olvasta fel Kiss Ottó „Gomulka házmester panaszai a hatvanéves Zalán Tiborhoz” című versét és ha már színpadon volt köszöntötte az ünnepeltet is. (Az előadás előtt három órával tudta meg, hogy fel kell olvasnia Kiss Ottó versét.)

Elek Tibor felkérte Zalán Tibort, hogy mondja el a Bárkában megjelent „Szieszta” című versét. A pályatársak közül Farkas Welmann Éva is verssel köszöntötte az ünnepeltett „Ha volna nincs” címmel, amit Zalán Tibornak ajánlott barátsággal, szeretettel. Elek Tibor elmondta, hogy Zalán Tibornak öt éve is megjelent kézzel írt verse a folyóiratban, de az 50. születésnapján is köszöntötték a költőt, írót, dramaturgot, pedagógust, egyetemi tanárt a BÁRKA hasábjain.

A Bárka után a jövő generáció lépett színpadra mégpedig a Benka Gyula Evangélikus Általános iskola drámásai. Himmerné Duló Erika egy Zalán Tibor mesejáték fináléját tanította be növendékeinek, nagyon aranyosak voltak a gyerekek.

A gyermekek után Liszi Melinda olvasta fel Zalán Tibor egyik írását. A felolvasást követően Gulyás Attila köszöntötte Zalán Tibort verssel és baráti öleléssel, végül Kara Tünde Jászai Mari-díjas színművésznő Zalán Tibor írásán túl egy apró ajándékkal lepte meg az ünnepeltet, mégpedig egy közös munka a „Patt Lenn” című darabban viselt karkötőjét adta át, a költőnek, írónak szeretettel.

A Jókai csapata után Huzella Péter színpadra hívta lányát Júliát, akivel egy közös dallal köszöntötték Zalán Tibort „Álmot hoztam” címmel. Júlia is köszöntötte Zalán Tibort, akit gyermekkora óta ismer. Ezután ismét megzenésített versek következtek, amely egyike a Vikingekről szólt, amelyben fényes nyílvesszők is szerepet kaptak. A fahídról egy íjász tüzes nyílvesszőket lőtt ki a Körös vízébe a dal refrénje alatt. Szép látvány volt!

Végül Fekete Péter köszöntötte az ünnepeltet:

„ Tudod mi az igazi bizalom? Amikor a halotti beszédemet, amit majd te írsz, előre megbeszéled velem, hogy így gondoltam-e?

Ennél már csak egy erősebb bizalmi helyzet van, mikor a rólad szóló könyv előszavát veled egyeztetem/javíttatom. De hát, így élünk mi szimbiózisban egymással. Veled, uram, de nélküled.

Kérlek, nézd át! Köszi!”

„Nincs színház katarzis nélkül. Nincs költészet Zalán nélkül. Nekem nincs barátság Zalán nélkül.” Zárta szavait Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

Ezután a túlsó parton várakozó tutajt a közönség aktív tagjai segítségével áthúzták a színpadig, egy nagy-nagy csomaggal, (becsomagolva gyönyörűen, szalaggal átkötve, ahogy kell!), aminek tartalma „Zalán Tibor Szín-játékok a Békéscsabai Jókai Színházban” című kötete sok-sok példányban, amelyben drámaszövegek, vallomások, díszletek, előadásfotók, jelmezek, kritikák vannak. Pontosan hat előadás, aminek írója Zalán Tibor. A kötetet Fekete Péter és Elek Tibor szerkesztette. Fekete Péter mondatai a könyvben benne vannak. És persze nem maradhatott el a pezsgő és a torta sem, de főképp a barátok, a közönség ajándékai, szeretete sem.

Boldog születésnapot Zalán Tibor!

1517, avagy hogy kerül Lutherről elnevezett sör a korsóba?

Székely: új tanév végleges elhelyezéssel