in , , ,

Gála, diplomácia, vastaps a Vízi Színház deszkáin

Augusztus 29-én különleges élményben lehetett része annak, aki jegyet vett (vagy kapott) a Magyar Teátrumi Társaság III. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál díjátadó ünnepségére. Valamint a díjátadót követő Ukrajna függetlenségének évfordulója alkalmából bemutatkozó Khersoni (ukrán) Mikola Kulisa Színház Mikhail Bulgakov „Pontius Pilatus” című több fesztiváldíjas előadásra.

A III. Magyar Teátrum Nyári Fesztivál díjátadója Derzsi György színművész fantasztikus hangján előadott dallal kezdődött, ami a „Szerelmem, Sárdy!” című darabban hallható „Nagyapám húsz éves volt”. A színművészt a Tessedikes táncosok „kísérték” szemet-gyönyörködtető táncukkal. Ezt kövezően elkezdődött a díjak átadása, amit Fekete Péter a Jókai Színház igazgatója és Szabó László a Magyar Teátrumi Társaság titkára celebrált. Az első díjazott Kara Tünde, a Békéscsabai Jókai Színház Jászai Mari-díjas minden darabban zseniálisan játszó színművésznője volt, aki a legjobb női alakítás díját vehette át Babák Mihálytól, Kurt Weill – Bertolt Brecht „Koldusopera” című színdarabban nyújtott Celia Peachum alakításáért. A „Koldusopera” előadása méltán „söpört” be még két díjat az este folyamán, mert megosztva a legjobb férfi mellékszereplő díját Katkó Ferenc Tigris Brown, London rendőrfőkapitánya megformálásáért és a fődíjat a legjobb előadás díját is a „Koldusopera” és így a rendező Katkó Ferenc kapta, teljesen megérdemelten! Katkó Ferenc Beregszászon rendez, ezért már hagyományosan élőkapcsolással volt látható, de hang sajnos nem volt, így hangját nem hallhattuk. Katkó Ferenc színművészt, rendezőt a színpadról Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntötte.

A Kecskeméti Katona József Színház „Páratlan páros” című előadása két díjat kapott. A legjobb férfi főszereplő díját Szerednyei Béla, Stanley megformálásáért érdemelte ki. A díjat Cseke Péter vette át Melis János jegyző úrtól. A legjobb rendező díját Cseke Péter a színház igazgatója vehette át a darab rendezéséért Seregi Zoltántól a Békéscsabai Jókai Színház igazgató-helyettesétől, rendezőjétől.

Az elmúlt évben taroló Turay Ida Színház ezúttal a legjobb férfi mellékszereplő díját érdemelte ki méltán a „Van, aki forrón szereti” című előadásban a milliomos Osgood megformálásáért Mikó István. A díjat Darvasi Ilona, a színház igazgatónője vette át.

A legjobb női mellékszereplő díját a Gózon Gyula Kamara Színház Tamási Áron „Énekes madár” című színműben nyújtott alakításáért Molnár Erika vehette át, aki Kömény Ignácnét, fiatal fiú Móka anyját játszotta emlékezetesen.

A legjobb koreográfia díját ezúttal a Pécsi Nemzeti Színház koreográfusa Vincze Balázs kapta western balettjáért melynek címe: „A Jó, a Rossz, és (Csúf) COLOS”. A díjat egy táncos – Csasztvan András a Cervinus Teátrum igazgatója adta át.

A legjobb látvány díját az Egri Gárdonyi Géza Színház „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” című musicalje érdemelte ki, amit az előadás rendezője Bal József és koreográfusa Topolánszky Tamás vett át, aki a látványért sokat tett. Topolánszky Tamás az a Vízi Színház Fesztivál történetében, aki a fesztivál három éve alatt mindhárom évben díjat vehetett át, mindháromszor megérdemelten. (Nekem az elmúlt évi Moulin Rouge a szívem csücske.) Topolánszky Tamás elmondta, hogy nagyon szereti Szarvast, örömmel jön vissza mindig a gyönyörű Vízi Színházba és ajánlja is másoknak. Szarvas pedig szeretettel várja az újabb GG produkciót. A legjobb látvány díját Alexander Knyiga, a Khersomi Mikula Kulisa Színház igazgatója adta át.

Következtek a különdíjak, amiből kettő volt. A Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola növendékei a legkiemelkedőbb csoport díját kapták, amit egy ifjú növendék vett át, akinek a színpadra lépése nem volt hétköznapi, mert szaltózva ment a színpad közepére. A díj a Békéscsabai Jókai Színház külön díja, amit Vantara Gyula Békéscsaba polgármestere adott át az „ifjú csillagnak”. Az előadás címe: „Az ifjú cirkusz csillagai” volt.

Szarvas Város különdíját, a legjobb ifjúsági előadás, a Zentai Magyar Színház Szabó Magda „Sziget-kék” című előadása kapta. A díjat a színház igazgatója Vukosavljev Iván vett át Babák Mihály polgármester Úrtól.

A díjátadó gálán Derzsi Györgyön kívül énekelt Liszi Melinda Balázs Csongorral, aki az ének mellett gitáron is kísérte a színésznőt, egy Presser Gábor dalt énekeltek. Színpadra lépett Gubik Petra az Elisabeth egyik betétdalával „Már nem én lennék…” igényesen, szépen, tisztán énekelve és Szomor György, aki a „Rómát” énekelte a gála befejezéseként. A gála kezdete és vége két erős férfihang, mindkettőjük hangja betöltötte a hatalmas színház minden zugát. Méltó kezdet és méltó befejezés a legjobbak díjainak átadásához, a legjobbak énekeltek.

A gála után kezdődött a másik gála előadása, ami az Ukrán himnusszal kezdődött, amit egy népviseletbe öltözött énekesnő énekelt nagy átéléssel. Majd következett a magyar himnusz, aminek eléneklésére Fekete Péter színpadra szólította Gubik Petrát, aki nagyon szépen a közönséggel együtt énekelte a magyar himnuszt.

Ukrajna 1991. augusztus 24-én kiáltotta ki függetlenségét, amelyet egy december 1-jén megtartott választáson az ukránok többsége támogatott. Az országban azóta többpártrendszer működik. Még ugyanebben az évben kisebb konfliktus alakult ki Ukrajna és Oroszország között a Krím hovatartozásáról, ami napjainkban is tart.

Az ünnepi beszédek sorát Alexander Zhuravchak Ukrajna helyettes kulturális minisztere kezdte. A fiatal helyettes miniszter után Junger Mykhailo Ukrajna ideiglenes ügyvivője lépett a mikrofonhoz. Babák Mihály Szarvas Város polgármestere következet a köszöntők sorában, végül Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár mondta el ünnepi beszédét. Az ünnepi beszédek elhangzása után közösen gyújtották meg a színdarabban szereplő négy tüzet, a közös összefogás, a barátság szimbólumaként.

A tűzgyújtás után elkezdődött a Kherszoni Mikola Kulisa Színház előadása Mikhail A. Bulgakov: „Pontius Pilatus” című drámája, aminek áthallása biztosan volt. A mű Bulgakov Mester és Margarita című világhírű regényének egyik szála. A művet úgy is szokták jellemezni, mint a regényben a regényt. Bulgakov Poncius Pilátus és Ha-Nocri (azaz Jézus) történetét írja meg sajátos szemszögből. Éppúgy lehet politikai szatíra vagy elgondolkodtató mű. A darabot játszó színészek különösen a Pilátust alakító színész művészi teljesítménye emelte még feljebb Bulgakov amúgy is zseniális művét. A szöveg sajnos nem volt nyomon követhető, de a színészek játéka nagyon nagy élményt jelentett számomra. Zseniális rendezés, nagyon erős színészi játékkal egy különleges estét jelentett a Vízi Színház életében is. A darabot Pavljuk Sergei Nikolaevich rendezte. (Biztosan előveszem a téli esték valamelyikén Bulgakov regényét, ami nem könnyű olvasmány, de zseniális írás.)

És még mindig nem volt vége az estének. Az ukrán himnuszt éneklő énekesnő a szülőföldről az „Anyácskáról” énekelt egy dalt, amihez csatlakoztak a darabot játszó színészek is ukrán zászlókkal, ami nagyon megható volt. A közönség felállva tapsolta meg az Ukrán Színház művészeit.

Ezzel véget ért a „hivatalos” 2014-ben 69 játszási nap, amiből 67 estén volt előadás.

(A felirattal kapcsolatban annyit, hogy a szöveg, amit megkapott a színház, az egész előadás fordítása volt, de Szarvason egy rövidített verziót játszottak. Vagyis hiába értette a fordítás kezelője a színpadon zajló párbeszédeket, a számítógépes PowerPointon más volt a szöveg, mint a színpadon, ezért nem lehetett követni. Előtte kellett volna egyeztetni.)

Szarvason kezdtek hozzá a magyar-ukrán kulturális együttműködés megújításához

Hátrányból fordítva tartotta otthon a 3 pontot a Hunyadi