in ,

Szarvason kezdtek hozzá a magyar-ukrán kulturális együttműködés megújításához

Dr. Hoppál Péter, Olekszandr Zsuravcsak és Babák Mihály

A magyar-ukrán kulturális együttműködés megújításáról állapodott meg pénteken Szarvason Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára és Olekszandr Zsuravcsak ukrán kulturális miniszterhelyettes.

A két politikus találkozóját követő sajtótájékoztatón Hoppál Péter eredményesnek nevezte a megbeszélést. A találkozó célja volt a magyar-ukrán kulturális együttműködés új kereteinek előkészítése – mondta. Hozzátette: 1995-ben létrejött a két ország között egy kulturális, oktatási és tudományos keretszerződés, ezt szeretnék egy három évre szóló munkatervvel megújítani.

Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy Magyarország meghirdette a keleti nyitás politikáját, amelyben szavai szerint a gazdasági kapcsolatok élénkítésén túl leginkább a kultúra tudja segíteni és szolgálni a baráti kapcsolatok elmélyítését. “Ukrajna Magyarország legnagyobb szomszédja, stabilitása elemi érdekünk” – mutatott rá. Magyarország rendkívüli módon érdekelt a kelet-ukrajnai válság politikai rendezésében, és minden segítséget megad az ország stabilitásának és békéjének helyreállításához – fejtette ki.

A megbeszélés fontos témája volt a Magyarországon élő ukrán kisebbség és a kárpátaljai magyarság kulturális sokszínűségének bemutatása és népszerűsítése.

Olekszandr Zsuravcsak a sajtótájékoztatón időszerűnek nevezte a két ország kulturális együttműködésének új tartalommal való megtöltését. Hozzátette: az ukrán népet és annak lelkületét a kultúrán keresztül lehet a legjobban megismerni.

A magyar-ukrán kulturális együttműködés eddigi eredményeit méltatva elmondta: a két ország színházainak, fesztiválszervezőinek együttműködése tartós szakmai és baráti kapcsolatokat eredményezett. Mindezt tovább kell erősíteni az új kulturális együttműködés keretei között.

Szarvas, 2014. augusztus 29., péntek (MTI)

Az MTI hírben nem szerepel, de a helyi vonatkozása miatt mindenképp megemlítendő, hogy Babák Mihály egy igazi magyar filatéliai csemegét adott át Olekszandr Zsuravcsak ukrán kulturális miniszterhelyettesnek bekeretezve. A Magyar Posta 2005 és 2008 között minden év augusztus 18-án kibocsátott egy-egy részletet a Szent Korona részleteiről úgy, hogy a négy bélyegblokk összeállítható eggyé. Ennek egy példányát nyújtotta ár polgármesterünk az ukrán vendégnek a sajtótájékoztató végén.

Vélemény, hozzászólás?

Szarvasi szlovák…

Gála, diplomácia, vastaps a Vízi Színház deszkáin