in , ,

25 éves a Gallicoop: happy birthday!

Garai Andrásné, a Gallicoop tulajdonosa, vezérigazgató-helyettese

Igazán méltó módon ünnepelte meg negyedszázados fennállását Szarvas legnagyobb árbevételű cége, legnagyobb adófizetője és egyben legnagyobb munkáltatója, a Gallicoop Zrt. A számok magukért beszélnek. A cég fontos szerepet tölt be a baromfiiparban, ezen belül is a pulykaágazatban, ahol az idén már a hazai termelés több mint a felét fogja adni.

Az 1990 októberében történt első vágás óta folyamatosan fejlődött a Gallicoop. 1994-ben saját takarmánykeverőt állítottak üzembe, 1995-ben megkezdték az integráció szervezését, 1996-ban átadták a panírüzemet, majd 1999-ben a készítményüzemet, 2003-ban saját vízbázist alakítottak ki, 2006-ban saját szennyvíztisztító-telepet építettek. Ezzel az utóbbi két beruházással harmadolták az azokra eső korábbi költségeket. 2011-ben a biogáz üzem átadásával a saját hulladékukat is fel tudják használni. Még ebben az évben bővítették a panírozó üzemet, így az európai piacon is meg tudnak a termékeikkel jelenni.

1990-ben az árbevételük 650 millió forint volt, 1700 tonna vágást végeztek és 158 embert foglalkoztattak. 2013-ban 32 milliárdos árbevételt értek el 36500 tonna vágásból, ami az idén eléri a 40 ezer tonnát, 906 embert foglalkoztatnak közvetve és kb. 2000 embernek adnak munkát közvetve, mindezt a fennállása óta egyetlen forintnyi munkahely-támogató forint nélkül. Mindezek után Erdélyi István jogos büszkeséggel nevezte hatcsillagosnak a Gallicoopot, mert magyar tulajdon, magyar takarmányt és magyar szülőpárt használnak, magyar a vágóüzem valamint az alapanyag és munkaerő is. Ráadásul mindez szerencsére Szarvason van.

A cég, ill. elért eredményei iránti tiszteletet és elismerést kifejezi az is, hogy a 200 főre terített sátorban minden széken ültek. Az ünneplésre eljött Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, Zsigó Róbert földművelésügyi államtitkár, dr. Csorbai Attila, a Baromfi terméktanács elnöke, Dankó Béla országgyűlési képviselő, Farkas Zoltán, a Békés megyei közgyűlés leköszönő elnöke is.

– A Gallicoop Zrt. életében jelentős mérföldkőhöz érkeztünk – mondta Erdélyi István a Gallicoop tulajdonos-vezérigazgatója. – 25 év tulajdonképpen egy emberöltőnyi idő. A vállalat, reméljük, még sokszor 25 eredményekben gazdag évet fog megélni. Körünkben vannak ma azok az emberek, akik nélkül ez a mai ünnep, ez a kerek évforduló nem jöhetett volna létre. Akik fejében megszületett 1989-ben az ötlet, hogy Szarvason pulykafeldolgozót kell építenünk, Gerendás Róbert, aki a mai napig üzleti partnerünk, Kovács Péter, a Dózsa TSz. volt elnöke, dr. Kovács Péter, a Bakonszegi Szövetkezet volt elnöke. Ők azok akik elvetették a magot, és úgy látszik, hogy jó földbe is került és megfelelően ki is hajtott.

A 25 éves hajtás ünneplését Harsány Levente vezényelte le, de segítségére volt benne Wolf Kati is. A születésnapi ebédet természetesen születésnapi torta kísérte.

Fotók: Baksi

Vélemény, hozzászólás?

Szentandrásiak egymás között

Tökmustra