in ,

Pentaller: Törődjünk sokkal többet az élőkkel

Pentaller Attila

Fájdalom és hála – a két érzés együtt van jelen a Halottak napján – állítja Pentaller Attila. A református lelkész szerint ugyanis ilyenkor részben felerősödik az elhunyt szerettünk miatt érzett gyász, másrészről viszont hálásak vagyunk mindazért, amit életében az elvesztett családtagtól, rokontól, baráttól kaptunk.

A katolikus gyökerű ünnepet az egyház először 998-ban ünnepelte és a 11. században terjedt el világszerte. A Halottak napja azonban nemcsak a hívők körében vált elfogadottá, hanem szélesebb rétegekben is. Ennek oka leginkább az volt, hogy a katolikus egyház úgy vélte, a hívőknek imádkozniuk kell azokért az elhunytakért, akiknek még nem dőlt el a sorsuk, vagyis a purgatóriumban tartózkodnak. Ez pedig az élők számára is lelki megkönnyebbülést jelentett. Tehettek ugyanis valamit mindazokért, akiknek az élete során sok mindent elmulasztottak.

Ilyenkor mindenkinek lehetősége van a gyökerek felkeresésére, ami helyes és követendő példa – vallja a református lelkész. Gyakori eset, hogy családok évente egyszer, Halottak napjához kötődően térnek vissza szülőhelyükre és látogatják meg gyermekkoruk színhelyét.

Pentaller Attila szerint a gyászra és a fájdalomra is van gyógyír, bár a legtöbben nem jó helyen keresik.

– Sokan vallják, hogy az idő majd minden sebet begyógyít. A valóság az, hogy ha megvágjuk a kezünket, idővel egy heg lesz rajta, ami bármikor felszakadhat. Az idő múlásával egyre több dolog rakódik a friss élményre és egyre több minden takarja el. De olykor elég egy megjegyzés, egy mondat, a fájdalom újra előtérbe kerül, és ugyanúgy átérezzük, mint egykor. Az igazi gyógyuláshoz egy gyógyító érintésre, találkozásra van szükség, amit csak Jézus adhat. Jézus Krisztus ugyanis nem egy „rendíthetetlen ólomkatona” volt, hanem egy érző szívű ember, aki értünk jött és nekünk szeretne segíteni.

A református lelkész mindenkit arra bátorít, hogy emlékezzünk meg tisztességgel a halottairól, majd engedjük el őket. Halottak napja ugyanis rávilágíthat arra, hogy sokkal többet törődjünk az élőkkel, azokkal, akik még a körünkben vannak. Köztük ne feledkezzünk meg magunkról sem. Érdemes ilyenkor elindulni, hogy megkeressük a válaszokat az élet alapvető kérdéseire, többek között arra, hogy létezik-e Isten.

Ez utóbbiban segít a szarvasi református egyházközség. Csütörtökönként 14 órától, pénteken 18 órától várja azokat, akiknek vannak kérdéseik, kétségeik a témával kapcsolatban, és fel merik tenni azokat. A Keresztkérdések c. program keretében pedig akár a válaszokat is megtalálhatják.

Vélemény, hozzászólás?

Temetőben is szelektíven

Boszorkányok és kísértetek Csabacsűdön