in , , , , ,

Egyelőre nem találtak újabb kéknyelv-vírust Békés megyében

Alig egy hete, október 27-én Nagyszénás közelében, egy hobbiállattartó kisgazdaságban is kimutatták a kéknyelvfertőzést – adta hírül az MTI. A szúnyogok által terjesztett vírusos állatbetegségre kizárólag a szarvasmarha, juh és kecske, valamint a vadon élő kérődzők fogékonyak. A telephelyen mindössze egyetlen anyajuhban mutatták ki fertőzést, amelyet a hatóság emberi leöltek.

Dr. Tóth Gábor, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának vezetője kérdésünkre elmondta, ilyen esetekben mindig az EU-s és magyar jogszabályoknak, ill. készenléti tervnek megfelelően járnak el. A kitörési ponttól számított 20 km-es körzeten belül megfigyelési zárlatot rendeltek el, amelyet 100 km-es védő, valamint 150 km-es megfigyelési körzettel bővítettek ki. A nagy távolságokra azért van szükség, mert a betegséget okozó szúnyogfaj az időjárási körülmények miatt nagy területekre is elsodródhat. A gócponttól számított 2 km sugarú körben ezzel egy időben szúnyogirtást rendeltek el.

Ahhoz, hogy a vírus továbbterjedését kiderítsék, valamennyi állattartónál – gócponttól számított 3 km sugarú körben – megkezdődtek a szűrő-és vérvizsgálatok. A kirendelt és hatósági állatorvosok pedig 20 km-es körzetben klinikai vizsgálatokat végeznek a kistermelőknél az állattartó telepeken.

– A szűrővizsgálatok során sok udvart megnéztek az állatorvosok, a jelentések napi rendszerességgel érkeznek be – hangsúlyozza a megyei kormányhivatal illetékese. Mindeddig azonban szerencsére nem találtunk újabb megbetegedést. Gyanút találtunk, de egyelőre nem igazolódott be a kéknyelv-betegség újabb kitörése.

Hozzátette, a vírus valószínűleg Románia és Szerbia felől érkezett, így a határ mentén szúnyogcsapdázást hajtanak végre. Ezt a gyanút erősítette meg a Nemzeti Referencia Laboratórium vizsgálata is, amely az itt talált szúnyogokban kimutatta a kórokozót.

– A vírus az emberre nem veszélyes és semmilyen élelmiszerbiztonsági kockázata nincsen – nyomatékosította Dr. Tóth Gábor. Nyugodtan fogyaszthatók a kereskedelemben megvásárolható termékeke, ezért garanciát tudunk vállalni – tette hozzá.

A betegség jellegzetes tünetei az ödémás, vizenyős duzzanat, elsősorban a fej környékén, kötőhártya-gyulladás, könnycsorgás a lábvégek fekélyesedése, juhoknál pedig előfordulhat, hogy a nyelv megduzzad és kékes színű lesz. A megyei kormányhivatal kéri az állattartókat, ha ilyet tapasztalnak, azonnali hatállyal értesítsék az állatorvost.

A kiterjesztett, folyamatos vizsgálat 40 napig tart. Amennyiben addig nem találnak újabb hatóságilag igazolt kitörési pontot, a korlátozások enyhülnek.

A képek csak illusztrációk, a Rózsás Major Kft. telephelyén készültek.

Vélemény, hozzászólás?

Játék, mozgás, kikapcsolódás – Játszótéravatás a Benkában

Hicz Jánost, a doni veteránt köszöntötték az emlékmű újraszentelésekor