in , , ,

Új rovatot indít a Newjság

Dr. Gőgh Edit

Ezen túl a portál nemcsak Szarvas, Csabacsűd és Békésszentandrás híreivel foglalkozik, hanem Önökkel, olvasókkal is. A „Test szól, a lélek beszél” címmel ugyanis minden héten valamennyinket érintő kérdéseket és problémákat járunk körbe közérthetően és gyakorlatorientáltan. Célunk, hogy egyfajta vezérfonalat, útmutatást adjunk a mindennapokhoz és segítő kezet nyújtsunk a problémákhoz. A rovat állandó szerkesztője és szakértője dr. Gőgh Edit pszichiáter-neurológus, lézergyógyász, homeopátiával is foglalkozó orvos lesz.

– Mi a ma emberének legnagyobb problémája?

– Közel 40 éves praxisom során látom, hogy az emberek mennyire önbizalom hiányosak, szorongóak, depresszióra hajlók, negatívan gondolkodnak, komoly kapcsolati problémákkal küszködnek, melyek előbb-utóbb megbetegítik – előbb a lelket, majd a testet is.  Ebből adódik, hogy fő profilom a pszichoszomatikus betegségek. Ezekkel a problémákkal a mindennapi orvoslás során is gyakran találkozom. Hitvallásom a gyógyítás, és nem csupán a rendelő szabta kereteken belül. Ezekről a kérdésekről és a mindenkit mélyen érintő egyetemes emberi érzésekről, élethelyzetekről már számos előadást is tartottam, az ország szinte valamennyi részében.

– Milyen vezérvonala lenne a rovatnak?

– Minden megismerés alapja az önismeret, hisz a világot is önmagunk szűrőjén keresztül látjuk, ítéljük meg. Ha ez a „lelki szűrő” tiszta, akkor tisztán látunk, ha ez a „szűrő” torz, akkor torzképet alakítunk ki önmagunkról, a másik emberről és a világról is. Ezért elsősorban az önismeret-önbecsülés területéről indulok ki, majd az emberi kapcsolatainkkal folytatom. Ezek a mindent meghatározó és befolyásoló alapok, mert a legtöbb sebet a legközelebbi, szűkebb környezetünkből kapjuk, de mi is itt sebezzünk meg a másikat.  Megsebzünk és megsebződünk – a szeretteink által. Ezt követően a szeretetről, mint kohéziós erőről, a megbocsátásról, hitről, magányról, és az igény szerinti témákról szólanék a kedves Olvasókhoz.

– Miben tudna ez a rovat mankót, segítő kezet nyújtani az Olvasónak?

– Bátorítást adna. Sokan nem mernek lelki gondjaikról beszélni, mert azt „gyengeségként” élik vagy ítélik meg. E sorozat által bátorítást kaphat a kedves Olvasó arra, hogy igenis, beszélni kell ezekről a dolgokról, mert léteznek. Nem szabad mindent a szőnyeg alá söpörni, mert az előbb-utóbb visszaköszön… Ott, akkor, amikor és ahol nem is várjuk. Sőt, nem szégyen szakembertől segítséget kérni, ha életvezetésünk valahol elakad vagy nagyobb trauma ért, amivel egyedül már nem, vagy nagyon nehezen tudunk megküzdeni. Az is előfordul, hogy egy nagyobb útelágazódásnál megtorpanunk, netán lelkileg „megroppantunk”. Minden mélységből fel lehet állni. Nem az a szégyen, ha valaki elesik, csak az, ha onnan nem akar felkelni…

A szakember tehát először az önismeret, önbecsülés témakörét járja körül, lépésről lépésre építkezve. Az első részt már ezen a héten elolvashatják, a folytatás pedig hetente egyszer, hétvégénként jelentkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Márton nap a Benkában

Csak a szépre koncentrált