in ,

Újra peregtek a diafilmkockák

Szinte nincs is olyan szülő vagy nagyszülő, aki emlékeiben ne őrizne meghitt családi estéket, amelyeket egy egyszerű, kézzel tekerős szerkezetnek és néhány képkockának köszönhet. A diavetítő jelentette akkoriban a televíziót, a tekercsek pedig azokat a meséket hozták, amelyek később a gyerekkor elválaszthatatlan részeivé váltak.

Az idei év okot ad ismét arra, hogy elővegyük a régi, padláson porosodó kópiákat, ha más nem, az, hogy kereken 60 éve alapították a Magyar Diafilmgyártó Vállalatot, a mai Diafilmgyártó Kft. elődjét. Az évfordulót egész évben programokkal, vetítésekkel ünnepelték, november 6-án – a Nagy dianapon – pedig szerették volna elérni, ha az minél több intézményében vetítsenek újra diafilmeket. Ez a szándék a Szarvasi Városi Könyvtárban egész biztosan célt ért.

– Szeretnénk, ha a diafilm ismét reneszánszát élné – nyomatékosította Harencsár Lászlóné, könyvtáros. Nincs is annál jobb, hogy este összegyűlik a család, besötétítenek és a szülő hangján szólalnak meg a mesék. Azon kívül a diafilmnek több előnye is van: vissza és előre lehet tekerni, és annyi időt szánhatunk az olvasásra, amennyit a gyermek türelme és ideje enged.

A történeteket Harencsár László mesemondó tolmácsolásában hallhatták az apróságok. Először a klasszikus Öreg néne őzikéje került elő, amit az ugyancsak közismert verses mese, a Török és a tehenek követett.

– Ha jól emlékszem, az első diánk az Öreg néne őzikéje volt, amit sokáig kívülről tudtam – mesélte nosztalgiázva. A szüleim kifeszítették a partvisnyélre a lepedőt, beállították, mi pedig tekertük a képkockákat. Olyan gyerekkori élmény volt, amelyet remélem, a mai gyerekek is megélhetnek.

Babák Mihályné alig két éves unokájával, Sárával érkezett, aki számára már nem ismeretlen a vetítő.

– Az én unokám jól ismeri a diafilmeket. Édesanyja szokott neki otthon vetíteni azzal a régi vetítővel és régi filmekkel, amelyeket a gyerekkorából vitt magával. Szerintem sokkal jobb lenne, ha ezek vetítők újra előkerülnének, mert nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá teszik a gyerekeket, mint a televízió vagy a dvd – hangsúlyozza.

A Nagy dianap Szarvason egy pályázat keretében jött létre. Amennyiben a mesék – és a rendezvényről készült felvételek – az bírálókra is hatással lesznek, a könyvtár új diavetítővel és kedvezményes diafilmekkel gazdagodhat.

Vélemény, hozzászólás?

Francia sanzonok és lírai dalok szólaltak meg Szíj Melinda előadásában

Új, szarvasi tánckarral próbál a Holle anyó