in , ,

TDK: Útban a mesterképzések felé

Dr. Bíró Ferenc

Aki végigcsinál egy TDK-konferenciát, az megérdemel egy szakdolgozat kiváltást – ezt mondta dr. Gombos Béla, Tudományos Diákköri Konferenciáért felelős. A tudományos dolgozat ugyanis legalább egy éves előkészítést és kutatómunkát igényel, amelyet a hallgatóknak a szakdolgozottal ellentétben szélesebb plénum előtt kell bemutatniuk.

A Szent István Egyetem Gazdasági, Agrár-és Egészségtudományi Karának Tessedik Campusa minden évben lehetőséget ad a bizonyításra. November 26-án tíz hallgató prezentálhatta munkáját, amelyek közül a legtöbb a turizmus területére irányult. Arany Ferenc végzős hallgatóként is ezt a témakört járta körbe, hangsúlyosan a falusi turizmusra kitekintve.

– Elsősorban a továbbtanulásom miatt jelentkeztem a konferenciára – ismerte el az agrár-és vidékfejlesztési szak hallgatója. Mesterképzésre szeretnék jelentkezni és ez plusz pontokat jelent. Továbbá nemcsak az államvizsga bizottság, hanem mindenki megismerheti kutatásaim eredményeit.

Ferenc egyébként mindössze néhány hetet nyer a megmérettetéssel, ugyanis eredetileg december 10-én kellene államvizsgáznia. Amennyiben azonban a bizottság elfogadja a munkáját, mentesül a kötelezettség alól.

A konferencia résztvevőit dr. Bíró Ferenc, egyetemi docens köszöntötte. Rávilágított, a TDK a legmagasabb végzettséget jelentő mesterképzések és doktori felé vezető út egyik állomása. Mint kiderült, ő is végigjárta a szamárlétrát, utólag pedig beigazolódott, hogy a konferencia nagyon meghatározó volt a jövőjét illetően.

– Néhány hete Hódmezővásárhelyen tartottam előadást a vízgazdálkodás témaköréből – osztotta meg legutóbbi élményét a padsorok között ülőkkel. Egy idő után olyan ismerősnek tűnt a környezet. Akkor jöttem rá, hogy egykor ott csináltuk az országos TDK-t, és abban a teremben adtam elő a kutatási munkámat.

Dr. Gombos Béla, főiskolai docens nyomatékosította, a kutatómunka sajátosságai intézményenként változnak. A karon ez formailag megegyezik a szakdolgozattal, tartalmilag pedig általában annál magasabb szintű. A bírálat egy írásbeliből és egy szóbeli részből áll, amelyre egységesen 50-50 pont szerezhető. Az előbbi eredménye a szóbeli vizsga időpontjában már ismert volt, a hallgatók azonban csak az eredményhirdetésekor szembesülhettek a pontszámokkal.

– Magas színvonalúak a dolgozatok, nagy eséllyel elfogadhatók lesznek szakdolgozatnak – súgta meg előzetesen a TDK-felelős. Így utólag pedig már csak a gratulációkat tudjuk hozzáfűzni.

Vélemény, hozzászólás?

Adni jó – több száz ajándékkal készül a baráti kör a jótékonysági vásárra

​​A jászol fényének melege​ – advent első alkalma a GFF Szarvasi Gyakorlóintézményében