in ,

Adni jó – több száz ajándékkal készül a baráti kör a jótékonysági vásárra

Aszalt gyümölcsök, dió, színes szalagok, örökzöldek, vagyis minden, ami nélkülözhetetlen egy adventi dísz elkészítéséhez – a Kossuth utca 30. szám alá érkezőket kézműves terülj-terülj asztalkám és szorgos kezek fogadták, akiket egyetlen cél vezérelt: segíteni a rászorulókon. Az ehhez vezető út azonban hosszú: többhetes előkészület, gyűjtőmunka és szervezés előzi meg a település karácsonyi jótékonysági rendezvényét.

Szarvas Város Barátainak Köre a Szarvasért Alapítvánnyal, a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületével, a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesületével és Cervinus Teátrummal karöltve több mint egy évtizede indította útjára a karitatív programot, amelynek ezúttal december 13-a és 14-e a dátuma.

– Az eltelt idő alatt ez a kezdeményezés egy belső késztetéssé alakult át – árulta el Zsapkáné Csasztvan Zsuzsanna. Azokért a pillanatokért azonban mindig megéri, amikor átadjuk az időseknek a csomagokat, meghitt hangulatban beszélgetünk és találkozunk velünk. Egy kicsit olyan ez, mintha a szeretetet vinnénk házhoz, egy széleskörű összefogásnak köszönhetően – teszi hozzá a baráti kör elnöke.

Az adventi koszorúk, kopogtatók és asztaldíszek készítése már két hete elkezdődött. Egy maroknyi csapat minden délután 4-5 órán keresztül tüsténkedik az aprócska helyiségben, miközben a terem zugaiban egyre több ajándéktárgy halmozódik fel. A civil szervezet ugyancsak ide várja a jótékony célú felajánlásokat is: játékot, feleslegessé vált használati tárgyakat, mézet, diót és tartós élelmiszert.

A baráti köti tagok közül többen minden délutánjukat a készülődéssel töltik. Koltai Lajosné Rózsika mindvégig tyúkanyó módjára sürgölődött a többiek körül. Egy segítő mozdulat vagy egy jó tanács mindenkinek járt, amiből kitűnt, a munkát valódi küldetésének tekinti.

– Gyakran nyáron, a Körös-parton megbújva is horgolgattam, ősztől pedig egyre több gyűlt össze az ünnepi motívumokból. Mára már összesen 150 darabot számoltam meg a hóemberfejből, csillagból és harangból. Nagyon szeretek tevékenykedni és meg is mondom a véleményemet a többieknek. Ők pedig nagyon gyakran kikérik és hallhatnak rám – áradozott a hobbijáról.

Az ajándék-és dísztárgyakat először november 30-én, 14-18 óra között lehetett megvásárolni, a Zenepavilon körül felállított faházak egyikében. A kis közösség azonban elhatározta, hogy nemcsak az ünnepi hétvégéken, hanem a hétköznapon is folytatja az árusítást, hogy minél szebb és értékesebb ajándékokkal lephesse meg az időseket, a helyi klubokat és az átmeneti otthon lakóit.

Vélemény, hozzászólás?

Ég az első gyertya Csabacsűdön is

TDK: Útban a mesterképzések felé