in ,

Emberi kapcsolataink: A barátság

Baráttalan, sőt, barátságtalan korban élünk, vagyis nincsenek lelki társaink. A Barátság ugyanis nem más, mint mély lelki kapcsolat. Barátság akkor kezdődik, amikor a lelki társat felfedezzük egymásban. A jó és igaz barátság ritkább, mint a szerelem. A szerelemnek vágy alapja van, azaz forró. A barátság nem forró, hanem az a melegség van benne, ami a jéghideg világban az életet jelenti. De bármikor lehet belőle szerelem. A barátság „barátságos” – idilli, jóságos, megértő, ismerős és jó. Hiányzik belőle az egoizmus.

Mi az a barátság? Mély szellemi kapcsolat? Háborús bajtársiasság? Érzelmesség? Szeretet-kapcsolat? Vagy…??? Lehet mindez együtt. A barátság a legfontosabb egzisztenciális értékek egyike, amely mérhetetlenül szebbé és hasznosabbá teheti az ember életét. Kérdés, hogy van-e még igaz és mély barátság a világon, vagy csak pajtásság, laza haverság létezik? Bacon azt mondja, a barátságnak három édes gyümölcse van: érzelmi egyesülés (elpanaszolja valakinek a bánatát), az ítélőképesség támogatása (tanácsot kérhetünk és kaphatunk) és a kölcsönös segítségnyújtás.

A barát egymásra talált két ember. Akinek jó szavára szükségünk van, kacagása vidámít, gondolatokat, ötletet ad, velünk örül. Ha kell, segít. A barát elfogad olyannak, amilyenek vagyunk. Egyszerűen csak szeret. Minden ember igényel olyan kapcsolatot, amelyben következmény nélkül lehet őszinte, amelyben legyőzheti a lélektől lélekig ívelő távolságokat, bevallhatja önmagát, örömét, becsvágyát, lázadásait, hibáit, félelmeit, bűneit, amelyben sikereinek őszinte támogatását, elismerését, megértését remélheti. Az emberi kapcsolatok devalválódása miatt erre hovatovább alig ad valami/vagy valaki alkalmat. Erre csak a baráti kapcsolat, a szó nemes értelmében vett baráti kapcsolat (esetleg a szerelem?) alkalmas.

A barátság legfontosabb „kellékei” az őszinteség, önzetlenség, segítőkészség, kölcsönös bizalom és tisztelet, hűség, megértés és érdekmentesség. És ez ma sajnos hiánycikk lett. Éppen mert hiánycikk, a ma embere inkább társas magányt él meg a nagy tömegben, mint meghitt barátság melegéből töltekezne.

A barátság forrása az érzelmi energia. Minél gazdagabb minőségileg és mennyiségileg egy ember érzelmi energiája, annál szilárdabbak és szebbek a kapcsolatai. A barátság létrejöttének motívumai mélyebbre gyökereznek. Az tény, hogy létrejöttéhez mindkét félnek készségesnek kell lennie, és valamilyen szférában egy hullámhosszon kell mozogniuk.

A kapcsolatok ugyanis tükröt állítanak elénk. Egy kapcsolatból megismerhetjük önmagunkat és elvárásainkat is. Sajnos a legtöbb ember nem a saját bensőjében keresi önmagát, hanem mástól várja : („ha eljön az igazi nő … igazi férfi….az öttalálatos a lottón….a vágyott állás, stb…”) Csakhogy kapcsolataink nem kívülről, hanem belülről alakulnak. Az igazi kapcsolat önmagammal szövődik, az összes többi ennek tükre. Vagyis: ha elkötelezett vagyok az igazságnak, akkor hozzám is önmagukhoz hű emberek fognak vonzódni. Ha bensőséges, őszinte viszonyban vagyok önmagam érzéseivel, akkor lehetőséget teremtek arra, hogy ugyanilyen bensőséges viszonyba kerüljek másokkal. Így alakulnak ki pozitív-kapcsolatok (Szókratész és tanítványa), és a negatív kapcsolatok (bűnözők közt), mert a hasonló a hasonlót vonzza.

Mi az oka, hogy vannak emberek, akiknek nincsenek barátai? A válasz több tényezőre vezethető vissza: előfordulhat, hogy túlságosan zárkózottak ahhoz, hogy valakit is elfogadjanak, az én-központúság, szegényes az érzelmi energiája, neurózis vagy egyszerűen kevés a szabad ideje.

A barátság legfőbb jellemzői a kölcsönösség, az egymást kiegészítő hasonlóságok és eltérések, az őszinteség, a hűség és az érdekmentesség.

„Valami érthetetlen kapcsolat van a barátság és a csillag között. Miért csillag a barát? És miért barát a csillag? Mert olyan távol van, és mégis bennem él? Mert az enyém, és mégis elérhetetlen? Mert az a tér, ahol találkozunk nem emberi, hanem kozmikus? Mert nem kíván tőlem és én sem kívánok tőle semmit? Csak azt, hogy legyen, és így, ahogy van; és ő van, és én vagyok, ez kettőnknek tökéletesen elég? Nem lehet rá válaszolni. Nem is kell. De, ha nem is lehet, barátom iránt mindig azt fogom érezni, hogy csillag, a világegyetemnek rám ragyogása.” (Hamvas Béla)

Dr. Gőgh Edit gondolatait személyesen is meghallgathatják. A neurológus, pszichiáter főorvos december 9-én, 17 órától tart előadást a polgármesteri hivatal nagytermében. A téma karácsony közeledtén rendkívül aktuális: a szeretetről, ünnepekről beszél a hallgatóságnak.

Vélemény, hozzászólás?

Kis ünnepi zarándoklat Békésszentandráson

Megszólalhatott az Ótemplom felújított orgonája