in , ,

Csabacsűd is elmozdult a zöld települések irányába

Molnár József és Demeterné Annus Krisztina

Újabb lépcsőfokához érkezett a települési szilárdhulladék kezelésének fejlesztésére irányuló projekt. Az elmúlt napokban Kondoroson, Kardoson és Csabacsűdön is lakossági fórumon keresztül tájékoztatták az érdeklődőket a pályázat jelenlegi állásáról.

– A Körös-szögi kistérség területén összefogni a szelektív hulladékgyűjtést – foglalta össze röviden a pályázat lényegét Molnár József.

Mint ismeretes, a KEOP-típusú pályázaton a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulása mintegy 420 millió Ft, 92%-os intenzitású összeget nyert a fejlesztésre. Ennek keretében Kondoroson egy új aljzatszigetelésű hulladékudvar jön létre, továbbá a biohulladékok komposztálására Szarvason és Kondoroson egy-egy komposztáló telep létesült. Az öt társult település létrehozta a Körös-szögi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.-t, amely a projekt zárása után a hulladékszállításban fog közreműködni.

A nagyközség 1.028.725 Ft értékben részesül a pályázatból, amiből 10 db 1100 l-es hulladékgyűjtő konténer kerül beszerzésre, amely elsőssorban a zöld hulladék gyűjtését fogja szolgálni. Ezek várhatóan az Arany János utca 1. szám kiépítésre kerülő hulladékgyűjtő szigetre kerülnek, ahová később a komposztálható anyagokat lehet szállítani. Emellett 4 db szelektív hulladékgyűjtő konténerrel is gazdagodik a település.

– Szemétszállítással kapcsolatban a lakosok semmiféle változást nem fognak érzékelni nyugtatta meg Csabacsűd polgármestere a helyieket. Ahogyan eddig, továbbra is a megszokott szolgáltató fogja a vállalkozáson belül végezni ezt a tevékenységet.

Demeterné Annus Krisztina kistérségi menedzser részletezte, hogy a megvásárlásra kerülő eszközök hogyan és milyen formában kerülnek elosztásra a pályázatban résztvevő települések között. Ezt több tényező befolyásolja: részben a rendelkezésre álló keretösszeg, az önkormányzat és a települési hulladékszolgáltatók között egyeztetés, részben pedig a települések önereje szabott határt a fejlesztésnek.

Végül reményének adott hangot, mely szerint már a pályázat továbbgondolása is megfogalmazódott. A Társulási Tanács ugyanis már benyújtott egy hasonló jellegű pályázatot, forráshiány miatt azonban egyelőre tartaléklistára került. Bíznak benne, hogy a projekt a jövőben elmozdulhat erről a holtpontról, mivel számos hasznos eszközzel egészíthetné ki a fejlődő hulladékgazdálkodási rendszert.

Vélemény, hozzászólás?

Békesség helyett ünnepi neurózis?

Dobogós helyen végezett a hazai csapat az első szarvasi jégkorongtornán