in ,

Várhatóan az ideihez hasonló létszámmal folytatódhat a közmunka

Minden olyan lehetőséget nagy figyelemmel követünk, amely révén munkát és nem segélyt ajánlhatunk fel – kezdte a sajtótájékoztatót Dr. Réthy Vilmosné osztályvezető. A decemberi adatok szerint 278 fő dolgozik a program keretein belül, akik február végéig biztosan munkaviszonyban állnak. Az elmúlt évben mintegy 307 millió Ft érkezett a program keretében a településre, amelynek 20%-át eszközvásárlásra fordítottak.

December 1-jétől több képzés is kezdetét vette, amelyben összesen 37 fő vesz részt. Az OKJ-s tanfolyam keretében motorfűrész-kezelő, személy-és vagyonőr, parkgondozó és pénzügyi ügyintéző oktatás zajlik, egészen márciusig.

A megkezdett munkálatok jelenleg is folynak. A mezőgazdasági program keretében (53 fő) aktuálisan a megtermelt növényeket készítik elő termelői bolt számára. A közútprogramnak köszönhetően 4000 járdalap készült el, amelyek jelentős része már lerakásra került. A belvízprogramot illetően 5500 méteren árokmélyítés történt, a külterületi csatornák tisztítása pedig több mint 10 ezer négyzetméteren történt meg. Az értékteremtő közmunka keretében egy asztalosműhely került kialakításra a KOMÉP Kft. telephelyén, ahol elsősorban a játszóterek számára készülnek új fajátékok.

Az illegális hulladéklerakók felszámolása évek óta sikerrel folyik, a helyi sajátosságokra épülő program keretében az Erzsébet-ligetben tornapálya készül, a Ciprus-ligetben pedig a koros fák helyére 10 mocsári ciprust ültettek.

– Beadtuk a jövő évre vonatkozó igényünket, szeretnénk ezt a 300 főt tartani – hangsúlyozta Dr. Réthy Vilmosné. A hagyományos programok mellett olyan újakat jelöltünk meg, amelyekhez már az eszközparkunk rendelkezésre áll.

Paluskáné Udvarhelyi Judit aljegyző bejelentette, hogy január 1-jétől a hulladékgazdálkodási közszolgáltatást a Körös-szögi Hulladékgazdálkodási Kft. végzi, ez azonban semmiféle gyakorlati változást nem jelent a lakosság számára.

Szó esett az utóbbi napokban nagy port kavart ügyről, a holtágon megjelent moszatpáfrányról is. Gerda Gabriella igazgatási ügyintéző elmondta, az elvégzett vizsgálatok alapján vízminőség romlásról nem beszélhetünk. Hamzáné Szécsi Ágnes, a Körös-szögi Nonprofit Kft. ügyvezetője hozzátette, a növényzet a halakra sem jelent veszélyt. A HAKI szakemberinek véleménye alapján az alacsony vízszint miatti magas tápanyagtartalom és az enyhe időjárás okozta a megjelenésüket.

Krivik Viktor örömhírt osztott meg, mely szerint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium díjazza a legjobb Európai Mobilitási Hét és Autómentes nap önkormányzatait, köztük Szarvas városát is.

Babák Mihály kitért a kamerarendszer fejlesztésre is, amelyre a település 7,5 millió Ft-ot nyert. Ebből – további forrással kiegészítve – 12 kamerát szeretnének elhelyezni.

A sajtótájékoztató zárásaként érintették az integrált településfejlesztési stratégiát, amely a város középtávú terveit határozza meg. Ez összegzi a város gazdasági, környezeti és társadalmi problémáit és megoldási lehetőséget keres a 2014-20-as időszakra.

– Tegyük össze az eszünket – fogalmazott polgármesterünk, vagyis a január 1-jétől induló projektben számítanak a lakosság véleményére is.

Vélemény, hozzászólás?

Azért van az ünnep, mert nem lehet csoda nélkül élni

Ismét Szarvasra érkezik a betlehemi láng