in , ,

Szolgálunk és védünk!

A címben szereplő rendőrségi szlogen fogadott bennünket a Szarvasi Járási Hivatal kistanácskozójában 2014. december 12-én. Iskolánk 14. évfolyamosainak képviseletében 15 tanuló és 1 kísérőtanár vett részt a Szarvasi Rendőrkapitányság nyílt napján. Oltyán Sándor rendőr alezredes szarvasi főkapitány köszöntött bennünket.

Elsőként a rendőr szakközépiskolák életét és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységét bemutató kisfilmeket tekintettük meg. Megtudtuk, hogy a megyében 1400 rendőr és 300 közalkalmazott, valamint kormányzati tisztviselő dolgozik ezen a területen. Meglepő volt az adat, hogy a határrendészet 178 km hosszúságban védi államhatárunkat Békés megyében.

A kisfilmek után Ignácz László százados valamint Darabos László főhadnagy ismertette a rendőrré válás folyamatát. Magyarországon rendőr szakközépiskolákban és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karán tanulhatnak tovább az érdeklődők.

A szakközépiskolákba 2015. február 13-áig kell benyújtani a felvételi kérelmet. Azok jelentkezését várják, akik érettségi vizsgával rendelkeznek.

A százados úr részletesen ismertette a tanulmányi, fizikai, egészségi, pszichológiai követelményeket. Érdekes volt számunkra, hogy csak 160 centiméternél magasabb fiatalok juthatnak be az iskolába. A felvételiző fizikai erőnléti alkalmassági vizsgája magában foglalja a 2000 méteres futás, megfelelő mennyiségű fekvőtámasz, felülés, fekve-nyomás, hajlított karú függés teljesítését.

Az előadók vázolták a rendőri pálya előnyeit, szépségeit. Mindenkit biztattak arra, hogy hivatásaként válassza ezt a közszolgálati tevékenységet.

Látogatásunk végén Petruska László százados vezetésével benézhettünk a Szarvasi Rendőrkapitányság helyiségeibe, Radics Attila körzeti megbízott pedig megmutatta a rendőrautók technikai felszereltségét. Néhányan be is ültek a kék-fehér autókba.

Köszönjük a nyílt nap megszervezését, érdekes, tartalmas információk birtokában fejeztük be a látogatást.

Darida Dorina, Juhos Petra, Sztricskó Nóra 2/14.C

Ismét Szarvasra érkezik a betlehemi láng

Közgyűlést tartottak a vajdás öregdiákok