in ,

Nagyadózók köszöntése: Továbbra is élen a Gallicoop Zrt.

A település önkormányzata ünnepélyes keretek között mondott köszönetet a befizetett adóforintokért. Hagyomány szerint az 50 legnagyobb adófizetőt látták vendégül január 8-án, a Polgármesteri Hivatal dísztermében. A köszöntők előtt Domokos László, az Állami Számvevőszék elnökének gondolatait tolmácsolták.

– Nem kis munka van Önök mögött, de meg is van a látszata – fogalmazta meg az ÁSZ első embere. A legszembetűnőbb a megújult belváros vagy a környék egyetlen négycsillagos szállodája, a Liget Hotel, de fontos beruházás volt az új szennyvíztisztító és csatornahálózat is. Elmondhatjuk tehát, hogy Szarvas a megújulás városa, amely sikeres volt az elmúlt négy évben. Adja az Isten, hogy a következő négyben is így sikerüljön teljesíteni.

Babák Mihály nyomatékosította, ez a találkozó a partnerségről szól, amelyben a vállalkozások munkahelyet biztosítanak, az önkormányzat pedig a befolyt adóból a város fejlődését célozza meg. Tájékoztatott, 2014-ben Szarvas 1730 adóalanyt tartott nyilván, amelyektől – akárcsak egy évvel korábban – több mint 620 millió iparűzési adó folyt be. Ebből 672 vállalkozót mentesítettek az adó befizetésétől, amely kb. 15 millió Ft kiesést jelent. Érdekesség, hogy a cégek közül túlnyomó része (964) 1 millió Ft alatti összeget fizetett be, és mindössze egy vállalkozás haladta meg a 100 millió Ft-os tételt.

Kitért az összegből megvalósított fejlesztésekre is. A legjelentősebb ezek közül a városrehabilitáció, az új gimnázium épülete, a termálberuházás, a holtág-rehabilitácó és az energiaracionalizálás. Rámutatott, a cél a jövőben is új beruházások, piacok megvalósítása és a szociális ellátás rendszerének reformja.

– Ígérem önöknek 2015-ben is, hogy mindenkor figyelembe vesszük a kéréseiket és igyekszünk minden lehetőséget megragadni – mondta a megjelenteknek. Szarvas város tényleg lendületben van, és mindent megtesz azért, hogy az Önök termelése egy olyan városban történjen, ahová a vevők is szívesen jönnek.

A sorrend az előző évhez képest némileg módosult. Új cégek kerültek be a top 50-be, az élmezőnyben pedig a dobogós harmadik helyen a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. váltotta a Worktrans Kft.-t. Megőrizte pozícióját a korábbi második helyezett, a Pioneer Hi-Bred Zrt., ill. idén is a Gallicoop Zrt. vehette át a legnagyobb adófizetőnek járó elismerést.

– Stratégiánk legfontosabb alappillérei, hogy mindig új célokat tűzünk ki magunk elé és folyamatos beruházásokat valósítunk meg. Korán rájöttünk arra, hogy a szolgáltatások nem értékarányosak, így a saját kezünkbe vettük a sorsunkat, függetlenítettünk magunkat, amelynek a révén jelentős költségmegtakarításra és piaci előnyre tettünk szert. Ez nélkülözhetetlen volt azokban az időkben, amikor sok cég tönkrement – árulta el a vállalkozás sikerének kulcsát Erdélyi István, elnök-vezérigazgató.

A rendezvény végén a város vezetői okleveleket és kisebb ajándékokat adtak át a cégek megjelent képviselőinek, valamint fogadásra várták őket.

Vélemény, hozzászólás?

Angyali segítség: Minden száz forint egy adag ételt jelent

A Békéscsabai Irodalmi Estek vendége volt Harencsár László