in ,

Nélkülözhetetlen tudás a bajban

Harminc mellkas-kompresszió, két befúvás – az egyik aranyszabály újraélesztésnél. Egy gyermek és egy felnőtt fantomon ezt a mozdulatsort is gyakorolhatták az elsősegély tanfolyam résztvevői. Mint ahogy azt már korábban megírtuk, egy sajnálatos baleset következtében merült fel a gondolat, mi lenne, ha a szülőknek, nagyszülőknek lehetőségük lenne néhány alapvető ismeret elsajátítására. A felvetésre szinte azonnal reagáltak a helyi mentőtisztek és felajánlották, hogy igény esetén tartanak egy ingyenes tanfolyamot. A helyszínt a Szarvasi Biztos Kezdet Gyerekház biztosította, ugyancsak térítésmentesen.

– Nagy meglepetésként ért bennünket, hogy a felvetésemet követően nagyon sokat megkerestek – meséli Bődi Etelka. Kiderült, hogy egy olyan hiányosságot fedeztünk fel, ami sok embert érint. Tudniillik kizárólag jogosítvány megszerzéséhez szükséges ilyen jellegű vizsga, vagy abban az esetben, ha valaki kisgyermekekkel foglalkozik. A szülők többsége azonban egyáltalán nem rendelkezik ilyen irányú ismeretekkel.

Az első tanfolyam időpontja január 9-e és 10-e volt. A közel három órás „interaktív beszélgetéseket” Lázár Viktor mentőtiszt koordinálta, a szülők pedig szorgalmasan jegyzeteltek. A szakember szólt a leggyakoribb problémákról, így a légzés-keringés megállásról, a légúti akadályokról, az újraélesztésről, de körbejárta az epilepszia, a cukorbetegség és az agyi ill. szívérkatasztrófák témakörét is.

– Be kell látnunk, hogy az egészségügyi kultúra hagy némi kívánnivalót maga után Magyarországon és közvetlen környezetünkben is – szögezi le azonnal. Sok probléma van az elsősegélynyújtással, kisgyermekeknél pl. a lázcsillapítással, ha pedig nagyobb baj történik, a szülők gyakran bepánikolnak, és nem tudnak helyesen dönteni.

A mentőtiszt tapasztalatai is azt erősítik, hogy vannak szituációk, amikor az egyetlen célravezető megoldás, ha a mentők érkezése előtt a családtag is beavatkozik. Ilyen esetekben ugyanis az időfaktornak óriási jelentősége van. Amennyiben ez elmarad, a végkimenetel akár végzetes is lehet.

A tanfolyam ezen a héten tovább folytatódik. Január 16-án, délután 16 órakor Szabó Laura mentőtiszt várja az érdeklődőket, a Biztos Kezdet Gyerekházban. Hosszútávon pedig igény esetén havi egy-két tanfolyamra nyílik lehetőség. Jelentkezni még korlátozott számban lehet, a bodieti@freemail.hu e-mail címen vagy a facebookon keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Körvonalazódik Szentandrás idei rendezvényterve

A nyugalom szigeteként gondolnak a turisták Szarvasra és térségére