in ,

Kiút a közmunka világából

Zajlanak az OKJ-s intenzív képzések, a téli közfoglalkoztatás keretein belül. Csabacsűdön december 1-vel 19 fő kezdte meg parkgondozói tanulmányait, a békéscsabai Alfaképző KISOSZ lebonyolításában. A szakképesítés elméleti és gyakorlati részből áll, amelyek végén a résztvevőknek modulzáró vizsgát kell tenniük.

– A képzés átfogó ismeretanyagot ölel fel, amelybe beletartoznak a talajtantól, növényismerettől kezdve a mikrobiológiai ismereteken és ültetési technológiák elsajátításán túl a kültéri burkolatok elhelyezése és alapvető munkavállalói ismeretek is – vázolja a tanmenetet Sutyinszky Zoltán pedagógus. A gyakorlat szorosan kapcsolódik az elmélethez, a decemberi enyhe időjárásnak köszönhetően már történtek metszések, faültetés és kertrendezés is.

A hallgatók életkori megoszlása rendkívül széles határok között mozog. Akadt, aki csak néhány éve hagyta ott az iskolapadot, de olyan is, aki több mint harminc év kihagyás után vett a kezébe újra tankönyvet. Kránitz Mariann gazdasági informatikusnak tanult, de az utolsó évet már nem fejezte be. Azóta született két kislánya, így maradt a közmunka.

– Mindössze négy hónapja kerültem bele a programban, de nem panaszkodhatom. Manapság minden munkalehetőséget meg kell becsülni, ráadásul ez helyben van. Igaz, a kereset nem túl magas, de mellette meg tudom oldani a gyerekek ellátását, így nekem megfelel. A képzésen pedig sok érdekes dolgot tanultam – meséli elégedetten.

Gáspár Anikó közel húsz év után ült vissza ismét az iskolapadba. A 38 éves anyuka egyedül neveli két gyermekét, így örült a lehetőségnek, amelynek révén reményei szerint kikerülhet a közmunka világából.

– Nagyon szeretnék ebben a munkakörben elhelyezkedni – kezdi optimistán. A közmunkaprogramban olykor besegítettünk a kertészeknek, így némi gyakorlatot is sikerült már szereztem. Parkgondozóként szívesen dolgoznék, és remélhetőleg a jövedelmem is valamivel magasabb lenne.

A csabacsűdi képzéssel párhuzamosan több képzés is zajlik, összesen 37 fő részvételével. Réthy Vilmosné osztályvezető tájékoztatott, az OKJ-s tanfolyamok keretében a parkgondozói mellett motorfűrész-kezelő, személy-és vagyonőr és pénzügyi ügyintéző végzettséget is lehet szerezni.

A képzés Csabacsűdön február 25-én zárul, a március eleji szakmai vizsgán pedig a hallgatóknak elméleti és gyakorlati tudásukról is számot kell adniuk.

Vélemény, hozzászólás?

Ismét orosházi siker a Szarvas-kupán

M44 – Kijelölte a kormány a költségvetésből finanszírozott kiemelt közúti beruházásokat