in ,

Első kézből: Könyvbemutató és könyvvásár

Vélhetően pozitív élményben lesz részük az olvasást kedvelőknek szombaton. Olyan könyvről hallanak, és olyan könyvből hallgathatnak részleteket, amely a maga módján egyedi a tengernyi holokauszt irodalomban.

Weiczner Jenő, az egykori Weiczner malomtulajdonos család tagja naplót vezetett attól a naptól kezdve, amelyiken a szarvasi zsidókat gettóba zárták, majd 370 embert négy marhavagonba zsúfolva elindították őket a majdnem biztos pusztulás felé. Naplóját 1945. május 8-án, a II. világháború végén fejezte be. Fennmaradt írását a Wesley János Kiadó jelentette meg ”Ez most a sorsod, kiüldözött zsidó” címmel.

Neki és vagonbeli társainak szerencséjük volt: az ő vagonjuk „lakói” mezőgazdasági munkások lettek. Embertelen munkát végeztek ugyan, de maradt esélyük a túlélésre. Nem úgy a másik két vagon „utasainak”, akik Auschwitzban végezték. A bemutató szervezői között van a ma egyetlen „túlélő”, a naplóíró által emlegetett „kis Ungár Zsuzsika”, akit alig 15 hónaposan hurcoltak a szarvasi gettóba édesanyjával együtt.

A bemutatót Grünvald Béla vezeti, dr. Molitorisz Pál ad rövid történeti áttekintést, majd Iványi Gábor, a Wesley János Lelkészképző Fóiskola rektora mutatja be a könyvet. Ezt követően a szerkesztő, Bognár Róbert válogatásában részletek hangzanak el a könyvből Brachna Irén és Kutas Ferenc közreműködésével.

Az egyórásra tervezett bemutatót könyvvásár követi, a résztvevők kedvezménnyel vásárolhatják meg Weiczner Jenő naplóját.

A bemutató időpontja január 24, szombat, 15 óra, helye a régi Polgármesteri Hivatal tanácsterme.

Vélemény, hozzászólás?

A közös nevező: Jézus Krisztus

Hamarosan költözik az önkormányzat