in , ,

Dráma az ebédlőben

A Békéscsabai Jókai Színház folytatja azt a színházi nevelési programot, melyet négy éve indított el Ádámok és Évák Ünnepe címmel. Az idei évadban a megye 15 középiskolája Arany János balladáiból állít színpadra egyet-egyet. A Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tavaly csatlakozott a programhoz, s az idei feladat is komoly kihívást jelent a színjátszás iránt elkötelezett diákjaink számára. A színháztól minden segítséget megkapunk, hogy igazi nagyszínházi produkció jöhessen létre. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a hétfő délelőtt, amikor Zalán Tibor József Attila díjas író, költő, dramaturg és Tege Antal színművész tiszteletét tette iskolánkban.

A rendhagyó irodalomórán Arany balladák, egész pontosan az általunk bemutatásra kerülő Zách Klára került alapos megtárgyalásra. A művészek nem titkolt szándéka volt, hogy segítséget nyújtsanak, a saját bevallásuk szerint sem egyszerű feladathoz, egy komoly drámai erővel bíró, de mégiscsak lírai mű színpadi megjelenítéséhez.

A foglalkozás második része két helyszínen folytatódott. Az ebédlőben Tege Antal vette át az irányítást. A drámajáték órán az elszántabbakkal memóriajátékokat, koncentrációs gyakorlatokat végeztek.

A könyvtár nyugalmában Zalán Tibor a színjátszást koordináló tanárunknak adott praktikus tanácsokat a szövegkönyvíráshoz, de ötletparádék szintjén már színpadra is állították Károly Róbert korát, nem kevés áthallással napjaink történései felé. S hogy mi fog abból kisülni, ha két ennyire különböző ember együtt gondolkodik? Valami olyasmi, mintha Botticelli és Bosch egy vászonra festene. A végeredményt majd áprilisban meglátjuk.

A gimnázium színjátszó köre

A magyar kultúráért minden nap tenni kell

Könyv a szarvasi zsidóságról fennmaradt jegyzetek alapján