in ,

Könyv a szarvasi zsidóságról fennmaradt jegyzetek alapján

Grünvald Béla nyitotta meg azt a könyvbemutatót, amin Weiczner Jenő fennmaradt írásaiból adott ki a Wesley János Kiadó ”Ez most a sorsod, kiüldözött zsidó” címmel. Őt dr. Molitorisz Pál amatőr helytörténész követte, aki pontos képet adott a szarvasi zsidóság bő egy évszázadáról, a zsidók reformkor elején kezdődő betelepülésétől a holocaustig, ill. 1948-ig.

Már 1839-ben elkezdődött a hitélet szerveződése, mondta Molitorisz Pál, aki az aranykort a századfordulóra teszi, amikor Grien Mórt választották bírónak. 1920-ban 860 zsidó élt a városban. Közülük került ki a kereskedők fele, de a szellemi szabad-foglalkozásúak között is jelentős volt az arányuk. Az intézményesített megsemmisítés keretében 750 szarvasit hurcoltak el, közülük 335-en haltak meg a táborok valamelyikében. A túlélők elvándoroltak Budapestre, Amerikába, Izraelbe. 1948 volt a fordulat éve, amikor gyakorlatilag megszűnt az országban a piacgazdaság, ami elvette az itt élő zsidók megélhetését, és az utolsó elvándorlási hullámot elindította.

A könyvet Iványi Gábor, a Wesley János Lelkészképző Fóiskola rektora mutatta be, amiből Brachna Irén és dr. Kutas Ferenc olvasott fel részleteket.

Vélemény, hozzászólás?

Dráma az ebédlőben

Földesi: M44 – Hinni akarok