in ,

Elfogadta idei évi költségvetését Csabacsűd

Mindössze négy kéz lendült a magasba a költségvetés elfogadására vonatkozó kérdésnél. A hét képviselőből hárman betegség és egyéb elfoglaltság miatt maradtak távol a mérföldkőnek számító, soros testületi ülésről. A képviselő-testület január 29-én első, és egyben utolsó körben tárgyalta a 2015-ös év bevételi és kiadási mérlegét, amiről végül egyöntetű igennel szavaztak.

– A költségvetés fő összege 523 876 ezer Ft. Ez mintegy 260 millió Ft-os fejlesztési kiadást tartalmaz, amelynek túlnyomó része (254 millió Ft) a belterületen megvalósuló szennyvízcsatorna beruházás idei évre áthúzódó összege. A fennmaradó rész működési kiadásokból tevődik össze.

A tavalyi évhez képest (655 millió 649 ezer Ft) mintegy 130 millió Ft-tal kevesebből gazdálkodhat a település. Emellett márciustól meg kell teremteniük a szociális segélyezés anyagi forrását is. Molnár József polgármester szerint ez a fejezet egyelőre még „ködös”, de meg fogják tudni oldani.

A fejlesztésekre ugyancsak kb. 6-8 millió Ft-tal kevesebb jut, mint a tavalyi évben. 2015-ben az önkormányzat négy millió Ft-ot különít el erre a célra. Pozitívum ellenben, hogy adóemelés nem történt, és az étkezési díjak sem emelkedtek.

Az önkormányzat rövidtávú tervei között szerepel a korábbi szennyvízlerakó telep rekultivációja, a belterületi utak karbantartása, az ivóvízjavító program, a helyi civil szervezet támogatása, valamint több pályázati terv készítése. Lehetőség nyílik továbbá egy KEOP típusú projekt keretében eszközbeszerzésre is, így hulladékszállító gépjármű, traktor és pótkocsi vásárlására.

– Takarékos, megfontolt gazdálkodással 2015. évi feladatainkat is teljesíteni tudjuk. Legfontosabb, hogy valamennyi intézményünket megfelelő színvonalon működtessük, ill. hogy pályázati forrásból növelni tudjunk azok ellátottságát és a település infrastruktúráját – hangsúlyozta a költségvetés elfogadását követően.

A bejelentések között az önkormányzat elsőként a Szlovák Önkormányzattal történő együttműködés megújításáról döntött. Elfogadta továbbá, hogy a Hagyományőrző Népdalkör és Citera Zenekar számára február 14-én ingyenesen biztosítja a Művelődési Ház épületét. Ugyancsak eleget tett a Foltvarrók Baráti Köre megkeresésének, akik az előteret kérték térítésmentesen, kiállítás és vásár megrendezésére.

A testület végül egy nagyszabású sportrendezvénynek adott zöld jelzést. Előreláthatólag május 9-én egy – iskolai futógálával egybekötött – „becsület félmaratonra” kerül sor, amely ezáltal a szervezés szakaszába léphet.

Vélemény, hozzászólás?

Első alkalommal rendeztek családi délutánt a farsangi időszakban

Együtt a vállalkozókkal, együtt Szarvasért