in , ,

Együtt a vállalkozókkal, együtt Szarvasért

Számos észrevétel és javaslat, ötlet hangzott el a gazdasági, vállalkozási stratégiai munkacsoport február 5-i, első nyilvános ülésén. Mint azt korábban megírtuk, a dátum kijelölését elsősorban az indokolta, hogy a hetekben kerülnek véglegesítésre a Megyei és Országos Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programok. Ezt követően az önkormányzatok számára is lehetőség nyílik a pályázati források kiaknázására, amelyeknek a mezsgyéjét a város a helyi vállalkozókkal együtt gondolkodva szeretné kijelölni.

A rendezvény első felében Babák Mihály polgármester és Hodálik Pál, a munkacsoport vezetője röviden felvázolták az önkormányzat következő EU-s ciklusra vonatkozó elképzeléseit. Ebben kiemelt helyet foglal el az Ipari Park infrastrukturális fejlesztése. Mint elhangzott, a telekhatárokon belül továbbra is kizárólag a vállalkozók pályázhatnak, azonban a közös, nagy fejlesztések esetében – mint pl. egy transzformátor kiépítése, közös használatú utak – az önkormány is élhet pályázati jogával.

A másik jelentős napirendi pont egy újabb Inkubátorház létesítésének kérdése volt. Ezt elsősorban az indokolja, hogy az alig néhány éve átadott épület teljes kihasználtsággal működik. A hozzászólások egy része az elhelyezésre vonatkozott, amelyről a település vezetése az érdeklődő vállalkozások igényei alapján hoz döntést.

A beruházások kapcsán szóba került nagyobb alapterületű csarnokok építése is. Az ügyben felszólalók felhívták a figyelmet arra a kockázati tényezőre, amelyet esetlegesen a több éven keresztül üresen álló csarnokok jelentenének a város számára. Emellett érintették a „Helyi Termék” piac esetleges kialakítását is, amellyel kapcsolatosan az önkormányzat már kész terveket fogalmazott meg.

– Ismerjük a helyi problémákat, hiszen eddig is folyamatos kapcsolatban voltunk vállalkozóinkkal. A problémát az jelentette, hogy az elmúlt időszakban már nem voltak pályázati források – összegezte a tapasztalatokat Hodálik Pál. Bízom benne, hogy az operatív programok elfogadásával ez megváltozik, és akár helyi cégeinkkel konzorciumban, sikeres fejlesztéseket valósíthatunk meg.

A 2014-20-as EU-s ciklusban Szarvas mintegy 2,5 milliárd forinttal tervez, amelynek közel 40%-át az Inkubátorházra és az Ipari Parkra vonatkozó elképzeléseik képezik.

Legközelebb február 26-án kerül terítékre a helyi gazdaságfejlesztés kérdése, amikor a Megyei Közgyűlés Szarvason mutatja be programját.

Vélemény, hozzászólás?

Elfogadta idei évi költségvetését Csabacsűd

Sikeres évet zártak a szarvasi kajakosok