in ,

A csabacsűdi „Leleményes hősök”

Február 6-8-a között ismét megtelt kreatív, gondosan válogatott alkotásokkal a csabacsűdi Művelődési Ház előtere. A csabacsűdi „Foltos tótok” névre elkeresztelt baráti közösség ezúttal egy felkérésnek tett eleget, megszervezve a kiállítással egybekötött vásárt.

A rendezvény hátterében az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkársága kezdeményezésére kiírt országos pályázat áll, amelynek keretében általános és középiskolás csoportok a településeken élő „Leleményes hősöket” ismertetik meg a nagyközönséggel. A fiatalak bevonásával elkészülő projektek közül a Nemzeti Művelődési Intézet a legértékesebbnek ítélt munkák megvalósítását vagy folytatását szakmailag is támogatja.

– Szeretnénk egyfajta kapocs lenni a fiatalok és az idősek között – mondja Szebegyinszkiné Janecskó Judit. Rendszeresen látogatjuk ugyanis az óvodákat, iskolákat, és tanítgatjuk a fiatalokkal a technika alapjait. Mindemellett nagyon nagy előrelépést jelentene a jövőre nézve, ha lenne egy saját helyiségünk, ahol rendszeresen együtt tudnánk dolgozni. Az önkormányzat megígérte, hogy keresi a lehetőséget, egyelőre azonban úgy tűnik, a megoldás még várat magára.

Az első lépést ebbe az irányba Nánási Diána tette meg, aki 21 éves kora ellenére beleszeretett a patchwork világába. Intenzívebben néhány hónapja tevékenykedik a baráti körrel, mára pedig már több apróbb dísz dicséri a keze munkáját.

– Szinte a nulláról kellett kezdenem, mert az iskolában csak néhány alapvető fogást tanultunk meg – mondja egy textiltulipán varrása közben a fiatal lány. Nem vagyok még profi, de voltak már kisebb sikerélményeim. Azt látom, hogy tetszik az embereknek a végeredmény, és ez jó érzéssel tölt el.

A „Foltos tótok” munkái az elmúlt években összesen hét országba jutottak el, tárlataik pedig már bejárták a kistérséget.

– Mindegyikük külön egyéniség, és ez az alkotásainkon is tükröződik – fogalmazza meg a népszerűség titkát Simkovicz Mihályné Böbike. Nem másoljuk egymást, és mindenkinek megvannak a témái és a mintái, amelyekkel máshol még nem találkoztunk.

A foltvarrók legközelebb húsvét előtt mutatkoznak be. Március 23-25-e között kifejezetten ünnepi kiállítással várják a látogatókat, ugyancsak a csabacsűdi Művelődési Házban.

Vélemény, hozzászólás?

Maszkok és álarcok versenye a CervinusTeatrumban

U14: Alkati hátrány és gyenge helyzetkihasználás pecsételte meg a szereplésünket