in ,

Rekordot döntöttek a szarvasi mozgáskorlátozottak

Gombárné Bata Mária

Beindult a fánksütő nagyüzem a Mozgáskorlátozottak Szarvasi Egyesületénél. Február 12-én, a déli órákban már több száz, habkönnyű farsangi fánk sorakozott a Cervinus Teátrum egyik termében, jó néhány adag pedig még csendesen várakozott az edények mélyén. A farsangi időszak az egyesületnél is önfeledt, vidám mulatozással telik, amelyet megelőzően a kis csapat nekilát a vendégváró finomságok elkészítésének.

– Minden évben felülmúljuk az előző évet – jegyzi meg Gombárné Bata Mária, az egyesület vezetője. Tavaly olyan 450 db készült el, idén pedig szerintem elérjük a bűvös fél ezret. Ennek ellenére nem tudunk eleget sütni, a délután végére már egy morzsa sem szokott maradni.

A sütés már összehangolt, olajozott menetrend alapján történik. Mindenkinek megvolt a maga dolga, így rövid időn belül szemlátomást gyarapodott a farsangi csemegék mennyisége. A kis közösség „tyúkanyója”, Ica néni a nyújtást és a szaggatást vállalta, közben pedig jutott idő egy kis beszélgetésre is.

– Nem dicsekvésként mondom, de a miénk tuti recept – mondja egy lélegzetvételnyi szünetet tartva Csicsári Lajosné. Az a lényeg, hogy a tészta elváljon az edénytől, elég hólyagos legyen, utána pedig időt kell szánni a kelesztésre is. Igaz, a jó fánkhoz nem elég a hozzávaló, mi a szívünket is beletesszük.

Aki pedig valóban klasszikus, szalagos fánkot szeretne, annak a nyújtásnál is nagyon kell figyelnie. Ezt követően ugyanis félbe kell hajtani a tésztát, és újra kinyújtani. Ha így teszünk, szinte biztos a siker.

A megfeszített munkát követően a délután kizárólag a mulatságról szólt. A rendezvényre Csabacsűdről, Örménykútról, Kardosról és Békésszentandrásról is érkeztek vendégek, akik közül kilencen jelmezbe is bújtak.

Zárásként álljon itt a farsangi fánk receptje, amely garantáltan bőségesen elegendő az egész családnak (6 adag): 2 liter tej, 1 margarin, 4 tojás, 4 kanál cukor, 1 teáskanál só, kb. 3 kg liszt és egy kis rum.

Vélemény, hozzászólás?

Valentin-nap, ahogy mi (nem) szeretjük

Szakmai gyakorlaton a finn és a lett tanulók