in , ,

Szakmai gyakorlaton a finn és a lett tanulók

Többhetes fodrász szakmai gyakorlatot tölthetett a Székely Mihály Szakképző Iskolában két finn és három lett tanuló, pedagógus kísérettel. Az országokon átívelő kitekintésre a Leonardo pályázat utódjaként ismert Erasmus Plus program adott lehetőséget, amelyen hatodik éve szerepel sikerrel a helyi középiskola is.

– Idén Németországba, Olaszországba és Portugáliába utazhatnak a diákjaink, a vendéglátás, a fodrász, az informatikus és az ügyvitel szakmacsoportokban – osztja meg az örömhírt Kohut Andrásné igazgató. Az ösztöndíjaknak köszönhetően elmondhatjuk, hogy évente átlagosan 30 tanuló szerezhet külföldi szakmai gyakorlatot, és mélyítheti el idegen nyelvi tudását.

A finn tanulók három hete érkeztek Magyarországra, a rigai diákok pedig mindössze néhány napja ismerkednek a magyarországi képzési rendszerrel. Inese Bondere az eltelt röpke idő alatt már felfedezte a várost és az iskolát, és a szépészeti ágazatokba is bepillantást nyert.

– Nagyon kedvesek és segítőkészek a helyiek – összegzi tapasztalatait. Nincsenek nagy kulturális különbségek, egyedül az tűnt fel, mennyivel másképp néznek ki a magyarok, a jellemzően szőke hajú, fehér bőrű lettekhez képest. Nagyon fontosnak tartom ezt a tapasztalatszerzést, és remélem, néhány új technikát is megismerhetek.

A vendégek a Polgármesteri Hivatalba is meghívást kaptak, ahol február 17-én Babák Mihály polgármester és Dr. Melis János jegyző fogadta őket.

– Városunkban nagyon fontos a minőségi szakképzés – kezdte köszöntőjét Babák Mihály polgármester. Épp ezért mindent megteszünk annak érdekében, hogy a szarvasi gyerekek megfelelő körülmények között tanulhassanak. Így a tavalyi évben a Székely Mihály Szakképző Iskola kapott egy új épületet, de a többi intézményünk is 21. századi feltételeknek megfelelően működik. Azt a célt kell szem előtt tartanuk, hogy az egységes Európában ne legyenek elmaradottabb területek, vagyis adjuk át egymásnak tudásunkat, tapasztalatunkat.

Bakulya Anna szakmai főkoordinátor elmondta, a szakmai gyakorlat keretében a vendégdiákok minden manuális alapműveletet és fodrászati szolgáltatást megnézhetnek, majd bekapcsolódnak a gyakorlati munkába. A délelőttök túlnyomórészt tanulással telnek, délutánonként pedig lehetőség nyílik a helyi szolgáltatások megismerésére, és természetesen némi kikapcsolódásra és feltöltődésre is.

A Székely Mihály Szakképző Iskola tanulói legközelebb március 9-én Portugáliába utaznak. Közben pedig már beadás előtt állnak a 2015-ös pályázatok is, amelyek révén remélhetőleg további diákok gyűjthetnek külföldi tapasztalatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Rekordot döntöttek a szarvasi mozgáskorlátozottak

Mi lesz a szentandrási „Don-kanyarral”?