in , ,

Felavatták az Ótemplomi Kamaraszínpadot

Derzsi György

Az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség azokra is gondolt, akik idő vagy pénzhiány miatt nehezen tudnak eljutni egy-egy kulturális eseményre. Február 17-én jelképesen felavatták kamaraszínpadukat, ahol elsőként Meskó Zsolt, Szerelmem, Sárdy című zenés naplóját láthatta a közönség.

– Gyerekeknek már többször tartottunk alapítványi előadást, amelyet a Cervinus Teátrumból adaptáltunk a mi színpadunkra – vázolja az ötlet alapjait Lázár Zsolt esperes. Ennek folytatásaként arra gondoltunk, hogy a kamaraszínpadra írt darabokat ugyancsak be tudnánk mutatni a mi közönségünknek. Az egyik legalkalmasabbnak erre a célra a Sárdy darab tűnt, amely több rendhagyó pódiumon is megfordult már.

A bemutatóra kereken 100 jegy kelt el, amelyeket az egyházközösség kedvezményes, ötszáz forintos áron árusított. Ezzel is szerették volna elérni, hogy a szűkebb pénztárcájúak se mondjanak nemet a kínálkozó alkalomra. A nézők jelentős része a szarvasi, középhalmi és örménykúti klubokból került ki, de érkeztek vendégek távolabbi településekről is.

Derzsi György több mint hatvanszor lépett már a színpadra, megénekelve az egykori színészóriás legemlékezetesebb slágereit. A 2012-es szarvasi ősbemutató óta az egyszemélyes előadás bejárta már Belgiumot, Svédországot és Felvidéket is, ill. számos hazai színházba is meghívást kapott.

– A darabot elsősorban az idősebb korosztálynak találtam ki – vallja be az előadás előtt beszélgetve. A cél az volt, hogy olyan eladásra ülhessen be ez a generáció, amellyel azonosulni tud, és nem feszend attól, vajon mi várja a színfalak mögött. Időközben azonban azt vettem észre, hogy az én korosztályomat jobban megérinti. Többségük ugyanis előzőleg semmit nem tudott Sárdyról, utólag pedig többen elkezdték hallgatni a dalait, és megnézték több filmjét is. Akadt olyan néző például, aki arról számolt be, hogy az előadás után szaladt a nagyihoz, és meghallgatta a történeteit.

A zenés napló minden bizonnyal diadalútjának közepén jár, Derzsi György azonban már a következő történeten gondolkodik. Elöljáróban mindössze annyit árult el, hogy legközelebb a vígjátéki műfaj kerül terítékre, az ősbemutató pedig ősszel várható.

Az egyházközség részéről sem szakad meg a színházi vonal. Az alapítványi előadásokat követően várhatóan hamarosan műsorra tűzik a Lehár Ferenc életét feldolgozó Szép álom, szállj szívembe c. zenés monodrámát is, ugyancsak Derzsi György előadásában.

Vélemény, hozzászólás?

Mindenkiben benne van a gyermek

16 év, 3 aranyplakett: az idén egy diák vehette át a hármas számút