in , ,

Gyakorlósok a Samsungnál

Jászfényszaru egy Szolnok megyei kisváros a Zagyva és Galga folyók torkolatánál, nem messze Hatvantól. Sokkal többet mi sem tudtunk erről a településről, egészen a közelmúltig. Ma már tudjuk, hogy itt van hazánk harmadik legnagyobb vállalata, egy csúcstechnológiát alkalmazó cég, amelynek futószalagjairól 5 másodpercenként gördül le egy új televízió, melyben több mint 3 ezer embert foglalkoztatnak és ahol egy olyan vállalat magyarországi telephelye van, amelyről megtapasztalhattuk, hogy kiemelten törődik a jövő nemzedékkel. A Gál Ferenc Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának 3. osztályosai a Samsung Electronics Hungary gyárában vehettek részt tanulmányi kiránduláson.

A történet még 2014-ben kezdődött, amikor egy kedves szülőnk figyelt fel a pontvelem.hu honlap használt mobiltelefon gyűjtő akciójára, melynek heti nyertesei kirándulást nyerhettek a Samsung gyárba. Elkezdődött a telefonok begyűjtése, ami nem is bizonyult nehéznek. Hamar kiderült, hogy sok elavult, elromlott készülék lappang a háztartásokban, amitől szívesen megváltunk. Nemcsak megszabadulhattunk a veszélyes elektronikai hulladéktól, de sikerült megnyernünk az akció utolsó kirándulási lehetőségét is. A Samsung cég biztosította számunkra a buszt, amivel utazhattunk, mindenki számára egy igazán ízletes ebédet és a rendkívül tartalmas egész napos programot.

Megérkezésünkkor a cég által működtetett SMART Schoolban fogadtak nagyon szívélyesen, ahol megismerkedhettünk egy igazán 21. századi oktatási rendszerrel, amelyben központi helyet foglal el a legmodernebb infokommunikációs technológia és digitális tartalmak alkalmazása. Miután a gyerekek ízelítőt kaptak abból, hogy milyen a legmodernebb táblagépek használatával egy matematika vagy éppen környezetismeret órán részt venni, többen is javasolták, hogy térjünk át mi is erre az oktatási rendszerre. Látva a gyerekek lelkesedését és aktivitását mi pedagógusok sem zárkóznánk el egy ilyen lehetőségtől, megőrizve a hagyományos oktatás értékeit is. Talán a nem is távoli jövőben már általánossá válhatnak a digitalizált tantermek és az interaktív oktatási környezet, amelyről ma még csak álmodozhatunk.

A délutáni program a Samsung gyárban folytatódott, ahol megtekinthettük a televíziók gyártási folyamatát. Vezetőnk szakszerű magyarázataiból megtudhattuk, hogy ebből a gyárból látják el a teljes európai piacot Samsung televíziókkal. Lépésről lépésre követhettük nyomon, hogyan készülnek a televíziók, és magunk is ellenőrizhettük, hogy tényleg 5 másodpercenként gördül le egy új készülék a futószalagról. Lenyűgöző volt az ultramodern környezet, tapasztalhattuk a szigorú biztonsági és higiéniai előírásokat, a fegyelmezett munkavégzést, ugyanakkor rendkívüli szeretettel és figyelemmel fogadtak bennünket. Örülünk, hogy részesei lehettünk ennek a programnak és végezetül néhány vélemény és élmény a gyerekektől:

„A SMART Schoolba és a Samsung televíziógyárba látogattunk el a 3. osztállyal. Először a SMART Schoolban a 1. tanterembe mentünk. Ott voltak tablettek és a tabletteket tartó szerkezetek. Egy bácsi és egy néni beszélt. A néni mutatott egy játékot, amit mi is kipróbálhattunk. Ezután lementünk a laborba, ahol háztartási gépek voltak. Az egyik hűtőgépbe egy kicsi tablet volt beépítve, amin zenét is lehet hallgatni, illetve üzeneteket lehetett írni, hogy ne kelljen cetliket használni. Ezután átmentünk az étterembe, ahol zöldséglevest, rántott húst és sült krumplit kaptunk. Délután átmentünk a Samsung televíziógyárba, ahol megnéztük hogyan készülnek a tévék. Nagyon jó volt mind a két program!! Éljen a Samsung! :-)” (Lipcsei Laura)

„A SMART School király, mert sok a tab, és ki is lehetett próbálni.” (Makai Gergő)

Roszik Melinda tanító

Tízszer annyian járnak moziba a digitális átállás óta

Egy lépés az egészségesebb életért