in , ,

Tízszer annyian járnak moziba a digitális átállás óta

Kereken egy éve, március 6-án indult el a próbaüzem a megújult Turul Moziban. Mint ismeretes, az önkormányzat korábban 10 millió Ft értékben nyert pályázatot az Emberi Erőforrások Minisztériumától a túléléshez elengedhetetlen korszerűsítésre. A filmszínház az art mozi besorolásba került, ami magával vonta, hogy a premierfilmek mellett 50-50%-os arányban európai és ún. művészfilmek is kötelezően vetítésre kerülnek.

– Az elmúlt egy éve statisztikai adatai alapján elmondhatjuk, hogy összesen 19201 néző kereste fel a digitalizált szarvasi mozit. Ez mintegy tízszerese a korábbi átlagunknak, amely természetesen a bevétel növekedésében is érezteti hatását – értékeli a váltást követő időszakot Kugyeláné Décsei Mónika, a Cervinus Teátrum munkatársa. Ez a nagymértékű növekedés a filmek tekintetében is igaz. Összesen 534 produkciót láthatott a közönség, amely ugyancsak tízszeres emelkedést jelent.

A magyarázat több területen keresendő. Egyrészt a vetítési napok száma is megnőtt – háromról hétre – másrészt sokan az ingázás helyett a kényelmesebb megoldást választják, és helyben nézik meg a legújabb közönségfilmeket. Mint ahogy megtudtuk, sajnos az art filmek nem tudják ugyanezt a nézőszámot produkálni. Nem egyszer az is előfordult, hogy egy kora délutáni vetítési időpontra tűzött művészfilm érdeklődés hiányában elmaradt.

– Törekszünk arra, hogy a fiatalok és a családok igényeit is maximálisan kiszolgáljuk – árulja el a kiválasztás hátteréről az intézmény munkatársa. Ezt jól jelzi, hogy a vetített filmet fele gyermek és ifjúsági film volt. Bővült a vonzáskörzetünk is, érkeznek mozilátogatók Békésszentandrásról, Csabacsűdről Gyomendrődről és Mezőtúrról is, ami jórészt az internetes weboldalunknak köszönhető.

Nem egyszer az is előfordult, hogy a négyszáz fős nézőtéren alig lehetett ülőhelyet találni. Az elmúlt év legnagyobb sikerfilmjeinek a Transformers, az Éhezők viadala, a SpongyaBob: Ki a vízből! és minden idők egyik legellentmondásosabb romantikus filmje, a Szürke ötven árnyalata számított.

A Turul Mozi az egy éves születésnap alkalmából március 5-8-a között akciós, 500 Ft-os jegyárakkal lepi meg a közönséget, amely valamennyi ebben az időszakban vetített filmre érvényes. Ezzel együtt vasárnap gondol a hölgyekre is, akik ugyancsak kedvezményesen, 50%-os áron tekinthetik meg előadásaikat. (A két akció össze nem vonható, de a 2D-s filmek esetében az utóbbi nagyobb kedvezményre jogosít – szerk.)

A képek a tavalyi ünnepélyes megnyitón és a kiemelt mozi napokon készültek.

Vélemény, hozzászólás?

Bajaja, zenés mesejáték a Divadlo Nová Scéna előadásában

Gyakorlósok a Samsungnál