in , ,

Nagy Magyarország a Miniben

Már nem csupán kis hazánk területét barangolhatjuk be képzeletben, ha a Mini Magyarország makettparkra vagyunk kíváncsiak. Hat közismert erdélyi épülettel bővült Szarvas egyik legkedveltebb turisztikai látványossága, amelyet március 13-án, ünnepélyes keretek között avattak fel. Az új elemek között szerepel a csíksomlyói kegytemplom és kolostor, a vajdahunyadi vár, a segesvári óratorony, a marosvásárhelyi városháza, a törcsvári kastély épülete valamint a gyimesbükki vasútállomás is.

– A makettpark a két évvel ezelőtti átadás óta folyamatos fejlesztéseken megy keresztül – kezdte megnyitó beszédét Bukovinszky Béla, a park ötletgazdája. Itt élünk a történelmi Magyarország közepén, ami arra is predesztinál bennünket, hogy a határon túli területeket is bemutassuk. Ezt nemcsak megígértük, hanem be is tartottuk. Az első ilyen megvalósulás Erdély egy részének megjelenítése.

Dr. Hanyecz Katalin, az arborétum igazgatója kiemelte, példaértékűnek tartja az olyan típusú együttműködést, amely egy egyetemi fenntartású, központi költségvetésű szervezet és egy vállalkozás között valósul meg. A célok ugyanis közösek, amelyekért mindkét fél közösen dolgozik, és minden esetben meg is valósítja azokat.

– Csak abbahagyni lehet, befejezni nem – fogalmazta meg Hodálik Pál alpolgármester a Mini Magyarországgal kapcsolatban. Mindemellett elismeréssel szólt a Körös-menti TDM munkájáról, amelynek ötletgazdagsága jelentős mértékben hozzájárult a város turisztikai fejlődéséhez.

A megnyitót követően Bara Balázs, középiskolai tanár kalauzolta a gyerekeket a történelem útvesztőin, aki Szarvas testvérvárosából, Szilágysomlyóról érkezett.

– Az első évben egy család kb. 20-25 percet töltött a makettparkban, az átadott vasutak és az interaktív makettek hatására pedig azt tapasztaltuk, hogy a gyerekeket 1,5-2 óra leforgása után is csak nehezen lehet kirángatni a területről – összegezte a fejlesztések tapasztalatait Bukoviszky Béla. Emellett az új makettek vonzzák a visszatérő látogatókat, ami reméljük, ezúttal is így lesz.

Az elmúlt évek statisztikai adatai is az elképzelés ötletgazdáinak véleményét erősítik. Míg 2012-ben alig 37 ezer látogatója volt a Szarvasi Arborétumnak, addig a tavalyi évben közel 85 ezer turistát könyvelhet el az intézmény. A fejlesztés kihat továbbá a települési turizmusra is, hiszen a megnövekedett attrakció hatására folyamatosan nő a vendégéjszakák száma is.

A park jelenleg több mint 50 makettel várja a látogatókat. Ezzel együtt a bővítés még nem ért véget, mert a jövőben további határon túli épületekkel színesítik a Mini Magyarországot.

Vélemény, hozzászólás?

Ahogy még sohasem láttuk a világ részleteit

Zenével közeledik a tavasz