in ,

Nyilvánosságra hozták Vízi Színház idei műsortervét

Igaz, egyelőre csak 90%-os készültségű, de a lényegi elemekben már kirajzolódik a Vízi Színház ötödik évadának programterve. A Kulturális Stratégiai munkacsoport március 12-i, első értekezletét ezzel a nagy közérdeklődésre számot tartó napirendi ponttal nyitotta. Csasztvan András, a Cervinus Teátrum igazgatója előrevetítette, hogy az idei nyári szezonban kevesebb ok lesz a panaszra, ugyanis háttámlás, műanyag székeket vásárolnak.

– Beszereztünk három árajánlatot, vagyis már elindult a folyamat – jelentette ki bizakodóan. Kültéri székekről van szó, amelyek ki kell, hogy bírják a nap égető erejét, de tudjuk, hogy ez is véges, legfeljebb 6-7 évre tervezhetünk.

A fejlesztés a tulajdonos, Szarvas város önkormányzatának pénzügyi segítségével valósul meg. Babák Mihály hozzátette, a költségvetési keretek idén várhatóan csak a középső járófelület alatti rész felújítását teszik lehetővé, amelyet egyébként a jegyárak is tükröznek.

A teátrumok képviselői ismertették az nyár szarvasi kínálatát. A Cervinus Teátrum hagyományos módon idén is megrendezi Cervinus Művészeti Fesztivált, a megszokottnál egy héttel később, július 17-26-a között. A közönség ekkor ismét láthatja a nagy sikerű Csodaszarvas c. musicalt, de a programokat gazdagítja egy felnőtteknek szóló felolvasó színház, M. Tremblai: Sógornők c. darabja, Táncvarázs a Varidance együttessel és meghívott vendégekkel, valamint a Concert és Jazz Band 100 tagú angol zenekar. A fesztivál egyik legnagyobb attrakciója várhatóan a világhírű szlovák musical, a Mata Hari lesz.

– A fociban van egy olyan mondás, hogy a győztes csapaton ne változtass – kezdte az ismertetőjét Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatóhelyettese. Ez a színházra lefordítva azt jelenti, hogy a jól bevált szerkezeten nem szabad módosítani.

Vagyis a hétvégéken továbbra is komoly színházi darabokkal várják a nézőket, amelyek egy részét a Magyar Teátrum Nyári Fesztivál előadásai képezik. Mindemellett megmarad a szarvasi unikum, a Vers a víz felett, vagyis minden nap történik valami. Alapelvük ugyanis, hogy annak a kultúrakedvelő rétegnek is lehetőséget kell biztosítani a művelődésre, amely anyagi okok miatt egyébként ezt nem tehetné meg.

Az évad június 18-án, egy lézershow-val egybekötött megnyitóval startol. Egy nappal később Móricz Zsigmond klasszikusát, a Légy jó mindhalálig c. színdarabot láthatja a közönség, de műsorra tűzik többek között Shakespeare: Tévedések vígjátékát, a Páratlan párost, a Furcsa párt, megtekinthető lesz továbbá Tom Sayer kalandjainak musical átirata és az Orient című sikerdarab is, Fekete Péter rendezésében.

Újdonságként idén nyáron először az opera műfaja is megjelenik, a hétköznap esti előadások sora pedig ún. „Vízi vigalommal” bővül. Ennek keretében a nézőket elsősorban szórakoztató, énekes, táncos produkciókkal szeretnék a színházba csábítani. Önálló verses est keretében láthatjuk Szarvason Jordán Tamást, Für Anikót, Pécsi Ildikót, de találkozhat a közönség Tompos Kátyával és Koncz Gáborral is.

A tavalyihoz hasonlóan ezúttal is eljutott a szervezőkhöz a közönség hangja, így ismét műsorra tűzik a Dzsungel könyve c. musicalt és az örök visszatérőt, a Monte Cristo grófját is.

Az ülés második felében a résztvevők a helyi Értéktár Bizottság munkáját összegezték. Csasztvan András elnök elmondta, a szervezet 2013-ban, a Hungarikum törvény megalkotását követően jött létre, s az eltelt másfél évben közel száz helyi értéket vett lajstromba.

Jelen álláspont szerint a piramisrendszerben működő szervezet ebből 34-et továbbít a Megyei Értéktár felé. A megyei szervezet elnökének álláspontja szerint pedig a felsorolásból összesen 11-nek van esélye továbbkerülni az Országos Értéktárba. Ezek közé tartozik pl. Tessedik mezőgazdasági munkássága, a Körösök völgye, az avar kori tűtartó és a szarvasi Szárazmalom. A Szellemi Kulturális Örökségvédelem hatálya alá tartozó elemek közül további három lehetne a nemzeti lista várományosa. Ezek a következők: a szarvasi evangélikusok termésáldása, a szarvasi szlovák passiójáték és a szarvasi lóvári cigányok halotti szokásai és törvénykezései.

A helyi értéktár elemei hamarosan elérhetőek lesznek a Szarvas és Vidéke és Szarvasi Hét hasábjain, valamint Szarvas város és a Cervinus Teátrum honlapján.

Vélemény, hozzászólás?

Gyerekrajzok tanítanak a helyes közlekedésre

Jól kezdte a tavaszi idényt a Csabacsűd SE