in , ,

Túzoklesre várjuk a természetbarátokat

A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén a korábbi évekhez hasonlóan idén is szervezünk szakvezetéses hajnali és délutáni túzokles-túrákat. Az érdeklődők március 25 – április 25. között figyelhetik meg a nagy madarak látványos násztáncát.

A túzokdürgés első fázisa már a hónap közepén elkezdődött. A kakasok most még csoportokban járnak, de már elkezdték jellegzetes násztáncukat. Peckesen lépegetnek, faroktollaikat hátukra vetik, szárnyaikat úgy forgatják ki, hogy egész megjelenésük kibomlott fehér rózsára emlékeztet. Bajusztollaik a labdányira felfújt torokzacskó miatt az égnek merednek, nyakuk két oldalán kékes sávban előtűnik a bőrük. Ide-oda, körbe-körbe tipegnek, közben kifordított szárnyaik fel és alá himbálóznak, miközben a felfújt torokzacskó csak közelről hallható, buffanó hangot hallat. A dürgés bonyolult szertartás, melynek célja a tojó csalogatása.

A tojók ezekben a napokban még szintén csapatokban járnak (tavalyi fiókáikkal együtt). Egy-két héten belül azonban a tojók és a kakasok csapatai is szétbomlanak, s elkezdődik az igazi túzokdürgés. Ilyenkor a kakasok egyenként, egymástól több száz méterre elfoglalják önálló dürgőhelyüket. Erre általában a nyílt gyepek, lucernaterületek a legalkalmasabbak, mert itt messziről látják, ha veszély közeledik. Elkezdik násztáncukat, a tojók pedig felkeresik a nekik tetsző hímeket, hogy párosodjanak velük.

A túzokdürgés megfigyelésére a hajnali és a késő délutáni órák a legalkalmasabbak, ilyenkor gyalogos és terepjárós szakvezetéses túrákat is szervezünk, előzetes bejelentkezés alapján. A megfigyeléshez nagy teljesítményű teleszkópokat, távcsöveket biztosítunk, melyeknek segítségével egészen közelről figyelhetik meg a nagy madarak látványos násztáncát.

Kiváló alkalom nyílik a túzokdürgés megtekintésére a Réhelyi Látogatóközpontban meghirdetett “Húsvéti hosszú hétvége” című program keretében. A résztvevők szakvezetést igényelhetnek a túzokles mellett a tanösvény túrára, éjszakai csillagtúrára, vagy akár kézműves- és gyógynövényes foglalkozáson bővíthetik ismereteiket. A látogatóközpont komfortos szálláshelye tökéletes táborhely Dévaványa tágabb környékének bejárásához is, hiszen a közelben található a Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely, illetve a tavaly Szarvason megnyitott Körösvölgyi Állatpark is.

Kérjük, hogy a túzokles-túrákra legalább a tervezett időpont előtt két nappal jelentkezzenek Szélné Sándor Katalinnál a 06-30/445-2409-es telefonszámon.

Vélemény, hozzászólás?

Mátyás király négyszer tett igazságot

Jobbik: A brókerbotrány a Fidesz és az MSZP közös felelőssége