in , , ,

Mátyás király négyszer tett igazságot

A televízióból klasszikussá vált mese jól ismert dallamaival kezdődött a Szegedi Miniszínház előadása. Március 19-én a gyermekszínház bérletes előadásai között Az igazságos Mátyás király című zenés mesejáték kapott helyet, amely négy anekdotikus történetben villantotta fel az egykori reneszánsz uralkodó köré épített legendát.

A társulat a legrégebbi utazó színházak közé sorolható. Kezdete 1985-re datálódik – akkor még Szegedi Miniszínpad néven – de csak tizenhárom évvel később nyerte el végleges nevét, arculatát. Műsorfüzetükben gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kínálnak előadásokat, mindemellett gyerekkoncertekkel és játszóházakkal is színesítik a repertoárjukat.

– Elsősorban olyan előadásokat szeretnénk a gyerekekhez eljuttatni, amelyek által megszeretik a színházat – fogalmazza meg a teátrum szemléletét Gargya Balázs társulatvezető. Célunk, hogy átadjuk azokat az alapvető kulturális értékeket, amelyeket a technika világa egyre inkább háttérbe szorít. Darabjaink jelentős részének pedagógiai vetülete is van, de hogy ebből ki, mit visz haza, az a szülők és a pedagógusok közös felelőssége.

A mesejáték az igazmondó juhász, a Beatrix királyné tréfája, a cinkotai kántor és a nekeresdi bíró tanulságos történeteit gyúrta össze egy kerek előadássá. A színészek ebből kifolyóan több karaktert is megformálhattak, ezzel együtt pedig nemcsak tehetségükről, hanem villámgyors átöltözési tapasztalataikról is számot adhattak.

– Nagyon erős a gyerekek igazságérzete, ezért nem túlságosan hálás feladat negatív szerepet játszani – meséli mosolyogva a társulat vezetője. A közönség ugyanis akkor is megmondja a véleményét, ha nem kérdezik. A negatív karakter emiatt nem igazán tudja csitítani őket, nem hallgatnak rá. Ellenben azt látjuk, a pozitív szereplőt a közönség végig támogatásáról biztosítja.

A Szegedi Miniszínház egy tavalyi felmérés szerint az ország három legfoglalkoztatottabb utazó társulata közé tartozik. Ennek magyarázata véleményük szerint a pedagógiai érzékkel is rendelkező, jó színészekben és a széles repertoárban rejlik.

– Aki ezt csinálja, tudja, ebből meggazdagodni nem lehet. Mi csak azt szeretnénk, hogy eljussanak vidékre azokat az előadások, amelyeket amúgy sokan nem tudnának megfizetni – zárja gondolatait, majd szalad átöltözni a perceken belül kezdődő előadásra.

Vélemény, hozzászólás?

Testületi: Közmunka, ifjúsági koncepció, drogstratégia

Túzoklesre várjuk a természetbarátokat