in ,

Van olyan segítség, amit csak MI nyújthatunk

Az elképzeléseket túlszárnyalva, több mint 7000 adag étel és 1200 meleg ruha talált gazdára a téli hónapokban. Az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség eddigi legnagyobb szabású akciójaként arra vállalkozott, hogy a civil lakosság és vállalkozók bevonásával közösen lép fel a szegénység elleni küzdelemben. A második alkalommal meghirdetett Angyali segítség az Ótemplomból címet viselő kezdeményezés keretében étel-és ruhaosztásra került sor, valamint Krízisközpont nyílt a rászorulók részére.

Ahogyan arról a március 24-én tartott sajtótájékoztatón beszámoltak, a Vízkereszttől Böjtig tartó időszakban hat városi szintű ételosztás valósult meg, ahol összesen 4800 adag ételt osztottak ki a városból, tanyákról és a külterületekről érkezők között. A szenvedélybeteg klub ugyancsak csatlakozott a karitatív akcióhoz, ahol naponta mintegy 20-25 fő fogyasztotta a Korona Étteremben kapott ételt, és ugyanennyien ételhordóban vittek haza belőle. Becsléseik szerint így összesen további 2300 adag étellel segítettek a társadalom perifériájára szorult rétegnek.

A Krízisközpont január 12-én nyitotta meg a kapuit, amelyet a lakással, ill. megfelelő fűtéssel nem rendelkezők vehettek igénybe. A lehetőséggel összesen 24-en éltek, akik összesen 671 éjszakát tölthettek humánus körülmények között. A ruhaadomány akció hatására nagy mennyiségű téli kabát, cipő, meleg ruha és takaró érkezett, amelyből összesen 1200 kg-ot juttattak el az érintetteknek.

– Egy közösség életében nagyon fontos, hogy figyeljen azokra az elesett emberekre, akik különösen téli időszakban bajba kerülnek – nyomatékosította Galó Tamás, a program koordinátora. Nagy eredménynek számít, hogy Szarvason és környékén ez idő alatt nem történt haláleset, amely a széleskörű összefogásnak köszönhető.

A közel 3 millió Ft összköltségvetésű projekt bizonyos elemei a nagy igényre való tekintettel folytatódnak. Ilyen a szenvedélybeteg ellátásban történő ételosztás, a ruhaosztás és a Krízisközpont nyitvatartása, amely jelenleg albérlet formájában üzemel. A hosszú távú célok között azonban a támogatott lakhatás kialakítása szerepel. A szeretetszolgálat tervezi továbbá a hajléktalanok átmeneti otthonának kialakítását, kizárólag a helyi szociális problémák megoldását megcélozva.

– Van olyan segítség, amelyet csak mi tudunk nyújtani – fogalmazta meg a kezdeményezés lényegét Lázár Zsolt esperes. Ha ezt megérezzük, az akció elérte a célját.

A legközelebbi nagyszabású ételosztásokra április 9-én és 12-én kerül sor, ezt megelőzően pedig lelki ráhangolódásra várják a híveket. Nagyhét minden napján –7 és 18 órai kezdettel -Angyali reggeleknek és estéknek lesz helyszíne az Ótemplom, amelyeken neves házigazdák közreműködésével készülhetünk a feltámadás ünnepére.

Vélemény, hozzászólás?

Jobbik: A brókerbotrány a Fidesz és az MSZP közös felelőssége

Vajdás sikerek az Ábrahám Örzse Emlékversenyen