in ,

A gyermeknek a családban a helye

A kistérségi jelzőrendszer érintettjeinek bevonásával tartották meg március 26-án az éves, kötelező gyermekvédelmi tanácskozást. A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat által összehívott értekezleten szó esett a szociális és gyámügyi hatóság aktuális kérdéseiről, a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat tevékenységi köréről, valamint a Védőnői Szolgálat jelzőrendszerben betöltött szerepéről is.

– A kistérségi jelzőrendszerünk példaértékűen működik – értékelte a szakmai munkát Tóth Tamásné vezető családgondozó. Ez a rendszer képezi a gyermekvédelem alapját. Beletartoznak az egészségügyi, a szociális és az oktatási ellátórendszernek a tagjai, ezen kívül a rendőrség, az ügyészség, a pártfogó felügyelet, a civil szervezetek, az egyházak, és mindenki, aki munkája során bármilyen kapcsolatba kerülhet a gyermekekkel.

Éves beszámolójából kiderült, hogy a tavalyi évben, járási szinten összesen 205 jelzés érkezett a kistérségi Gyermekjóléti Szolgálathoz, több mint fele közoktatási intézményektől. 32 esetben egészségügyi szolgáltató hívta fel a problémára a figyelmet, ebből 29 alkalommal védőnői jelzést regisztráltak.

– Különböző szinteken lehet belépni egy család életébe – vázolta a rendszer működésének sarokpontjait a szakmai egységvezető. Először a szakmai munkát még megsegítésnek nevezzük, később már beavatkozásnak. Attól függően, hogy a Gyermekjóléti Szolgálat milyen jellegű és milyen szintű problémát tapasztal, megteszi a kötelező lépéseket. Lehet, hogy alapellátás keretében marad a család, ami azt jelenti, hogy önként vállalja az együttműködést. A következő lépcsőfok a védelembevétel, amit már a gyámhivatal bonyolít le. Ha ez sem jár eredménnyel, akkor kerül sor a gyermek rövidebb vagy hosszabb távú kiemelésére.

A 2014. évi statisztikai adatai azt mutatják, hogy leggyakrabban (78 eset) megélhetési, lakhatással összefüggő probléma lépett fel, amelyet életviteli (66 eset) és gyermeknevelési (56 eset) anomáliák követtek. Sajnos továbbra is számolni kellett a családon belüli bántalmazással, amely 21 esetben történt.

A Családsegítő Szolgálatokat az előző évben összesen 860 alkalommal keresték meg a családok. Leggyakrabban ügyintézésben (247 eset) kértek segítséget, de magas arányú volt (176 eset) az anyagi és a lelki-mentális (108 eset) problémák száma is.

A szakemberek általános véleménye az, hogy a gyermeknek az anyja mellett, a szülői házban a helye, így minden lehetséges eszközzel azon dolgoznak, hogy a családokat támogassák, és hosszú távon együtt tarthassák.

Vélemény, hozzászólás?

I. Amatőr Rubik Kocka verseny a Gyakorlóban…

Izgalmas végjáték a Horváth István Emléktornán