in , ,

Húsvéti nyusziváró a csabacsűdi óvodában

A csabacsűdi óvodában a szülőkkel, nagyszülőkkel, testvérekkel együtt készültek a gyerekek és a dolgozók a húsvéti ünnepre.

Ez a közös készülődés is hozzájárult ahhoz, hogy erős érzelmi kötelék alakuljon ki, amely fejleszti a szülő-gyermek-pedagógus kapcsolatot, az együttes tevékenységek során. Új kreatív ötletekkel, tanácsokkal látták el az óvónők a szülőket a húsvéti várakozás idején, és ez egy vidám hangulatú, felszabadult együttjátszás, együttalkotás keretében valósult meg. A visszajelzésekből tudjuk, hogy ezek a játszóházak a családok számára nagyon kedvesek, esztétikai élményt nyújtanak, s örömmel vesznek részt ezeken az eseményeinken.

Előzetesen a gyerekeket megismertettük a húsvéti népszokásokkal, a locsolkodással, a népi játékokkal, a húsvét jelképeivel, szimbólumaival (barka, bárány, nyúl, tojás), melyek megjelentek óvodásaink vizuális tevényeségeiben, versekben, énekekben is.

A csoportok a gyeremekek életkorának és érdeklődésének megfelelő szintű technikákkal, eszközökkel dolgoztak. A kiscsoportosok készítettek kopogtatót és asztaldíszt, kartonból tulipános és lepkés szalvétagyűrűt, a tojásokat textillel és fonállal díszítették. A középső csoportban gipszből öntött nyuszi figurát festettek, húsvéti ajtódíszt készítettek és a tojást szalvétatechnikával és magvak szórásával díszítették. A nagycsoportban textil és filc anyagból varrás technikájával tojás formájú ajtódíszt készítettek és fűzfa vessző fonásával nyuszit formáltak. Dekorgumiból és fakanálból készült ajtódíszt, papírból tojástartót csináltak. A tojásfestést víz és körömlakk technikával próbálták ki, ami a legérdekesebbnek bizonyult a gyerekek számára. Ennél jobban, csak a dolgozók által készített ízletes tortáknak örültek a gyerekek.

A kellemes, jó hangulatú délelőtt zárásaként a húsvéti nyuszi a várakozásnak eleget téve, meglepetést rejtett el az udvaron, melyet a gyerekek a szülőkkel együtt kerestek meg, így mindenki egy csoki tojással és élményekkel gazdagodva várhatja a húsvétot családi körben.

K.A.

Kézműves délutánnal készültek a húsvétra

Októberi premierre készül a Cervinus Teátrum