in , ,

Férfimesék: de mi lett a nővel?

Szabó Viktor, Olasz István és Benkő Géza

110 éve 1905. április 11-én született József Attila! Ez a nap a magyar költészet napja hazánkban, 1964 óta, azaz 51. éve. De ezen a napon született Márai Sándor is 1900-ban, 115 éve. Bevallom nekem hiányzott a magyar költők által írt vers ezen a napon.

Mindezeket félretéve április 11-én a Cervinus Teátrum a Romkocsmában tartotta meg Benkő Géza régen várt pódiumestjét, ezúttal Csehov művei alapján „De mi lett a nővel?” címmel. A forgatókönyvet Kiss Csaba írta 1997-ben. Benkő Géza partnerei Olasz István és Szabó Viktor, a Komáromi Jókai Színház művészei voltak.

Kiss Csaba nyolc Csehov novella alapján írta meg drámáját, amelyben három vándorszínész mesél egy nőről – Irina Bikulináról. A három férfi meséi láncszerűen fűzik fel a titokzatos nő portréját, amely tele van ellentéttel, és legtöbbször a mesélő vágyakozásával a nő iránt. (És még azt mondják a nők pletykálnak!) A kétórás előadás tele humorral, nagyon jó játékkal, ezúttal is telitalálat volt. Igazi mini színházat láthatott az a néző, aki rászánta a szombat délutánt, hogy leüljön a Romkocsma igazán kényelmes székeire, és ellazulva végignevessen két órát. Benkő Géza a jól bevált receptet vette elő: felolvasószínházat prezentált a szarvasi nézők elé. Nekem nagyon tetszik a színháznak ez a formája, mert díszlet, jelmez nincsen, de a színészek játékukkal sokkal többet adnak, gesztusaik látványosabbak. Mivel közel ülnek a nézők a művészekhez, szinte részeseivé váltak a három férfi meséjének. Nagyon jó volt a helyszín, mert nem kellett mikrofon. Igaz zsúfolásig megtelt a nem túl nagy helyiség, de helyszínnek a pódium-előadásokhoz nem is választhattak jobbat a Cervinus Teátrum vezetői. Aki ott volt biztos, hogy vidáman, mosolygósan távozott.

A legközelebbi Benkő Géza előadás májusban lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Kerékpártúra József Attila gyermekkorának helyszíneihez

Küzdelmes vereség Szentandráson