in ,

Kerékpártúra József Attila gyermekkorának helyszíneihez

Fiatalok és kevésbé fiatalok gyülekeztek szombaton délelőtt a békésszentandrási piactéren, hogy a költészet napja alkalmából átkerekezzenek Öcsödre, és megtekintsék azokat a helyeket, ahol József Attila töltötte ellentmondásos gyermekkorát.

– Gyönyörű nap van, szinte a második ezen a tavaszon – mondta örömmel a hangjában Hrncsjárné Dorogi Mária. – Öcsödre megyünk, koszorúzunk, beszélgetünk József Attiláról, néhány verset elmondunk, a költő születésének 110. évfordulóján. Azért megyünk, hogy megnézzük a József Attila-relikviákat, hol járt iskolába, valamint a nagyon gazdag helytörténeti gyűjteményt, ami ugyan még nincs helytörténeti házba gyűjtve, hanem az iskola épületébe lett elhelyezve.

Öt évvel ezelőtt Schäffer Erzsébettel, a Nők Lapja főszerkesztőjével mélyrehatóan tanulmányozták József Attila öcsödi életét, így számtalan apró részletet ismer a költő életéből, amit szívesen megoszt másokkal. Marika rendszeresen viszi nyaranta a táborozóit Öcsödre, ahogy ő mondja, józsefattilázni, aminek a testmozgás áldásos hatásai mellett volt már a költővel kapcsolatos témából ötös érettségi hozadéka is.

Öcsödön Jordán Ágnes, az öcsödi helytörténeti egyesület vezetője, József Attilának hithű értője fogadta a szentandrási kerékpáros alakulatot. A túrázók a gáton indultak neki a bő 10 kilométeres túrának. A tervek szerint elmentek a csordakút mellett, ahol József Attila őrizte a marhákat, majd koszorúztak a szentandrási civilek nevében. Végül megtekintették az öcsödi református nagytemplomot, ahol a tervek szerint felmentek a harangtoronyba is, ahonnan ellátni egészen Szolnokig.

Vélemény, hozzászólás?

Benkások kezében lobogott …

Férfimesék: de mi lett a nővel?