in , ,

Ökológiai lábnyomot is mértünk a Föld napján

A Föld napja alkalmából április 22-én izgalmas előadással és szakvezetéses túrával vártuk az érdeklődőket a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatparkban. Aki akarta, a saját ökológiai lábnyomát is megmérhette.

A délelőtt folyamán „Biológiai sokféleség – szerepünk és felelősségünk” címmel tartottunk egy előadást, melyet mintegy 50-en hallgattak meg. Ebben felhívtuk a figyelmet arra, mennyire fontos a természet, a környezet védelme. Olyan szomorú tények bizonyítják ezt, mint az állatfajok kipusztulásának gyors üteme, az élővilág elszegényedése. Szó esett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság címerállatáról (túzok), s a magyar természetvédelem címerállatáról, a nagy kócsagról is. Az Állatpark egyik lakójának, az európai bölénynek a példáján keresztül ecseteltük, hogy egyes fajok léte vagy nem léte milyen nagymértékben függ az emberi tevékenységtől.

Az előadást követően a márciusban meghirdetett Állatnévadó pályázat eredményhirdetésére is sor került. A nyertes állatnévadók a Körösvölgyi Állatparkba szóló éves családi belépőjegyet és tárgyjutalmat vehettek át. Az állatnevek és névadóik névsora a www.kmnp.hu honlapon olvasható.

Egész nap lehetőség nyílt az ökológiai lábnyom megmérésére, ami nagyon népszerű programnak bizonyult. Az érdeklődők egy teszt segítségével megtudhatták, mekkora területre van szükségük a saját életvitelükhöz, s ez milyen terhelést jelent a Földre nézve. A szakmai kiértékelés után kiderült, hogy a kitöltők eredménye megegyezik a hazai átlaggal, ami viszont tágabb értelemben azt is jelenti, hogy ha mindenkinek ilyen nagy lenne az ökológiai lábnyoma, akkor a 7 milliárd embernek legalább két Föld bolygóra lenne szüksége. (Magyarország egyébként e téren nem tartozik a legpazarlóbb országok közé).

Szintén népszerűnek bizonyult a délutáni szakvezetéses túra az Állatparkban, melyen nagy létszámmal vettek részt iskolás csoportok. A túra során szó esett a különféle fajok természetvédelmi helyzetéről, megóvásának szükségességéről.

A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark következő programját április 25-én, szombaton tartjuk. Ez a hagyományos Fülemülék éjszakája, amely 18.30-kor kezdődik. A látogatók különleges természeti jelenséggel ismerkedhetnek meg: a fülemülék éjszakai énekével. A madarak e különleges szokásának kulcsa társas életükben rejlik. A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai esti séta során részletes beszámolót tartanak a csalogányok életmódjával kapcsolatban.

A programdíj felnőtteknek 900, gyermekeknek, nyugdíjasoknak 650 forint. A túra minimum 10 fő jelentkezése esetén indul.

Részletes információ és csoportok előzetes bejelentkezése a

Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark elérhetőségein:

Telefon: +36 30 475 1789

E-mail: korosvolgy@kmnp.hu

Kiállítás az utolsó magyar polichisztor életéről

Diákolimpia: Hatodik helyen a vajdás leány röplabdacsapat