in ,

Hangulatkép: Egy hónap telt el a vasárnapi zárva tartás bevezetése óta

Több mint egy hónap telt el azóta, hogy vasárnap kikerült az üzletekre a zárva felirat. A kormány döntése az üzleteket és a vásárlókat egyaránt megosztotta, hiszen a magyarok egyharmada ezen a napon szívesen járt „soppingolni”. Mint ismeretes, a törvény csupán a kétszáz négyzetméteres árusítótér alatt engedi a vasárnapi, illetve éjjeli – este tíz és reggel hat óra közötti – árusítást. Ezt is csak akkor, ha a vevőket a legalább 20 százalékos tulajdonnal rendelkező vállalkozó, valamint segítő családtagjai szolgálják ki. Hogy hogyan változtak a vásárlói szokások? Mit szólnak a változáshoz az érintettek? Nem reprezentatív körkérdésünkben utánajártunk.

01

Konstantinovics Pál – vásárló

Nagyon helyeslem a döntést. Egyetértek a szándékkal, mely szerint ezt a napot mindenki töltse a családjával. Régen is meg tudtuk oldani. Akkoriban szombaton egy órakor bezártak a boltok, hétfőn pedig nyitottak, mégsem halt éhen senki. Azt el tudom képzelni, hogy a vasárnapi zárva tartás némi létszámcsökkentést von maga után, de szerintem ez nem lesz olyan jelentős mértékű.

02

Szabó László – vásárló

Szerintem az egyik legnagyobb probléma az, hogy manapság már megváltozott munkaidőben dolgoznak a családok. Sokan 10-12 órát töltenek a munkahelyükön, ami után már nem nagyon jut idő nagyobb bevásárlásokra, így ezek kitolódnak a hétvégére. Én úgy gondolom, hogy piacgazdaságot élünk, vagyis a bolttulajdonosok maguk döntsék el, hogy nyitva szeretnének-e lenni vasárnap vagy sem. Szerintem nem szól másról a dolog, csak arról, hogy a vasárnapi pótlékot ne kelljen kifizetniük az alkalmazottaknak, aki az előző napokon végzi el a többletmunkát. Biztos vagyok benne, hogy ez a törvény nem tartható sokáig, és előbb-utóbb megbukik.

03

Piti István – zöldséges

Túlzottan bennünket nem érint, csak annyiban, hogy most már a feleségem van a boltban, a másik zöldségesemet zárva tartom. Forgalomnövekedést nem tapasztaltam, de az ellenkezőjét sem, mert a hét utolsó napja nem számított erősnek. Egy nagy változást azonban mindenképp hozott az életembe ez a törvény: 24 év után meg kellett nősülnöm, mert az élettársi viszony nem felel meg az új törvénynek. Alig néhány hete volt az esküvőnk. Eddig mindig halogattuk a dolgot, pedig tudom, hogy nagyon régen meg kellett volna már lépnünk. Egyébként én akkor tartanám korrektek a döntést, ha mindennek zárva kellene lennie, így a piacoknak is. Akkor legalább lenne egy szabad napom.

04

Horváth Z. Olivér – evangélikus lelkész

A világi törvénykezés nem először próbálja meg a mindennapjainkat az egyházi szokásokkal, bibliai törvényekkel összhangba hozni. Talán ezért is teljesen természetes és magától értetődő számunkra, hogy vasárnap ünnepnapként szerepel a naptárainkban. A vasárnap elnevezése is ide köthető. Ugyanakkor Szent István törvényeit a mai törvényekkel összevetve jogossá lehet a kérdés: Ha e szándék jegyében ennyire ellentétes szabályozás születhet, akkor szabad-e ezt ilyen összefüggésben magyarázni, vagy indokolni? Jézusnak talán ide is illő kijelentése a császárnak való adófizetésről úgy hangzott: „Adjátok meg a császárnak, ami a császáré, és Istennek, ami az Istené.” Szavai jóval időtállóbbak, mint a mi törvényalkotásunk. Az adópénzen a császár képmása volt látható. Jézus szavai viszont arra utalnak, hogy az ember, mint Isten képmása önmaga teljességével az Istenhez tartozik. Ez a keresztyén embernek olyan természetes igénye, amelyet nem világi törvénykezés kell, hogy meghatározzon. Persze tudom, hogy a törvényalkotás célja sokkal inkább a családok védelme, de én úgy érzem a mostani szabályozás még ebben a tekintetben sem lett teljesen végiggondolt.

05

Misur Ilona – tulajdonos, Zöld Maci Élelmiszerbolt

Számomra a döntés nem jelent nagy változást. Vasárnap eddig is nyitva tartottunk, és ez továbbra is így marad. Hosszú távú következtetéseket pedig még nem lehet levonni, mert alig néhány hét telt el a törvény hatályba lépése óta. Az üzlet már rendelkezik egy kialakult vendégkörrel, tudják rólunk, hogy hozzánk a hét utolsó napján is jöhetnek. Talán csak annyi változott, hogy távolabbról is eljönnek a boltunkba, ill. minimális forgalomemelkedést volt megfigyelhető.

06

Maczelka Márk, kommunikációs vezető – SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft.

A SPAR Magyarország jelentős szervezeti átalakításokat hajtott végre a vasárnapi zárva tartásról szóló törvényhez igazodva: a saját hálózat egészét érintően hosszabb nyitva tartási idővel folytatjuk működésünket a hétfőtől-szombatig tartó intervallumban. Ezzel az a célunk, hogy vásárlóink a többi napon kényelmesebben intézhessék bevásárlásaikat. Cégcsoportunk a helyi igényekhez és sajátosságokhoz igazodva nyújtotta meg a nyitva tartási időt, mely áruházanként eltérő. A forgalom átalakulás mértékét egyelőre nem tudjuk meghatározni, mivel még nem dolgoztunk vasárnap zárva tartó rendszerben. Annyi biztos, hogy a vasárnapi napokon az összes forgalmunk átlagosan 8%-a bonyolódott 2014-ben. Jelentős költségmegtakarítási intézkedéseket léptettünk életbe, melynek eredményeképpen a munkaerő toborzását ugyan lelassítottuk, de elbocsátásokat ettől függetlenül nem tervezünk.

Tucatnyi góllal avatták az új pályát Szentandráson

Hegymenetben a Csabacsűd