in ,

Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés

A vidékfejlesztés és a közmunkaprogram volt terítéken a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) által kezdeményezett konzultációs fórumon. Április 22-én a tizenhárom állomásból álló szeminárium nyolcadik helyszíne Szarvas volt, ahol a településvezetőket és az érintetteket tájékoztatták a legfontosabb változásokról.

– A polgármesterek korábbi észrevételei alapján is már sikerült a döntéseket befolyásolni – összegzi az eddig eredményeket dr. Gémesi György elnök. Most szeretnénk tájékoztatást adni a közmunkaprogram új lehetőségeiről, összefoglalni a jelenlegi helyzetet, ha pedig van érdemi észrevétel, továbbítani a megfelelő döntéshozó szervekhez. A másik nagy téma a vidékfejlesztés, amely az egyik kulcsa lehet az ország gazdasági felemelkedésének. 2014-20-as időszakban megnyíló pályázatok mindehhez megfelelő eszközt biztosítanak, csupán rendelkezni kell a megfelelő információval.

Hozzátette, meglátása szerint az önkormányzatok leghatékonyabban a gazdasági szereplőkkel, egyéni vállalkozókkal közösen tudják érvényesíteni a terveiket, amelynek következtében később komoly bevételi forrásra tehetnek szert.

Az érdekvédelmi szervezet vezetője úgy látja, az önkormányzatok legnagyobb problémáját jelenleg a forráshiány okozza. Egyre inkább megfigyelhető ugyanis az a tendencia, hogy az állam kivonul az önkormányzati szférából, ill. a feladatokat az önkormányzati bevétel terhére csoportosítja át. Meglátása szerint ezen a folyamaton mindenképpen változtatni kell, amelynek érdekében hathatós fellépésre van szükség.

Babák Mihály házigazdaként és az elnökség egyik tagjaként köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, Békés megye a rendszerváltás egyik vesztese, így amit szétvertek, az most kell újjáépíteni. Leszögezte, a változást nem másoktól kell várni, hanem önmagunknak kell generálni. Ennek az építkezésnek pedig meghatározó elemei lehetnek a vidékfejlesztés és a kutatás.

– Készüljünk mindenre, tartsuk szárazon a puskaport, hogy azonnal rá tudjunk vetődni a pályázatokra. Ehhez azonban összefogásra van szükség, mert az ember önmagában elveszett – húzta alá beszédében.

A konzultáció során többek között olyan témák kerültek szóba, mint az új vidékfejlesztési program, a Közös Agrárpolitika első éve vagy az agrártámogatások új rendszere, de betekintést kaphatott a hallgatóság az önkormányzatok jelenlegi helyzetébe, az aktuális vidékfejlesztési pályázatokba és a közfoglalkoztatásban rejlő lehetőségekbe. Az előadók között szerepeltek az érintett minisztériumok és államtitkárságok képviselői, illetve a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei referensei is, akik a felmerülő kérdésekre is érdemi választ adtak.

Vélemény, hozzászólás?

Testületi: Beszámolók, többségében pozitív mérleggel

Szent György–nap varázsereje a Tájházban