in ,

Testületi: Beszámolók, többségében pozitív mérleggel

Gajdos Attila napirend előtt kérdésével kezdődött a szarvasi képviselő-testület április 23-i, soros testületi ülése. Az önkormányzati képviselő Lúdland Kft.-vel kapcsolatosan kért tájékoztatást, amely nemrégiben csődvédelmet kezdeményezett, és ebben kért segítséget az önkormányzattól. Babák Mihály polgármester magyarázatként elmondta, a problémát egy 300 milliós Ft értékű Széchenyi Banktól felvett hitel váltotta ki. Hozzátette, a cég a város felé 9 és fél millió Ft-tal tartozik, amit az értesülést követően azonnal biztosítottak.

– Reméljük, hogy ki tudjuk húzni őket ebből a kaotikus helyzetből, amit nem maguk idéztek elő. Nem bennük, hanem generálisan a bankszektorban van a hiba – zárta összegzésként.

Dr. Melis János két új munkatársat mutatott be a nyilvánosság előtt. Perei Annamária április 1-től a pénzügyi és gazdasági osztályt erősíti, Gémes Tibor pedig néhány nap múlva, május 1-től veszi fel településigazgatói hivatalát.

Az önkormányzat döntött arról a korábban felvetett javaslatról is, amelyben a lakosság és az önkormányzat 50-50%-os hozzájárulásával lakossági útépítési programot hirdet. Egységes kézbentartással szavaztak a képviselők arról is, hogy mindazok mentesülnek a talajterhelési díjról szóló hozzájárulás alól, akik részt vesznek a szennyvíztisztító telep fejlesztésében oly módon, hogy 2014-ben vagy 2015-ben a kiépített szennyvízhálózatra csatlakoztak.

A testület elfogadta a Körös-szögi Kistérség Többcélú Társulás által nyújtott szolgáltatások térítési díjainak változásait. Lázár Zsolt, a Szociális, Család-és Idősügyi Bizottság elnöke példaként kiemelte, hogy szociális étkeztetés összege a környék vonatkozásában Szarvason a legalacsonyabb, a kistérségben pedig csak minimális változással kell számolni. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat ilyen téren is odafigyel a hátrányos helyzetűek gondozására.

Második körben tárgyalta a testület a Gazdasági Programot, amelyet a korábbiakhoz képest változatlan formában fogadott el. Mint elhangzott, a valódi gazdasági program kidolgozás alatt álló Integrált Településfejlesztési Stratégia lesz, a Gazdasági Program elkészítésére azonban törvényi kötelezettség van az önkormányzatnak.

Szarvasi Polgárőr Egyesület beszámolt a 2014-es munkájáról. Egyebek mellett elhangzott, az év 343 napján végeztek valamilyen szolgálatot, összesen pedig 7301 órát töltöttek terepen, ami 6%-os emelkedést mutat. Tusjak Tamás úgy fogalmazott, hogy 2015 reményeik szerint a változás éve lesz. Ezt támasztja alá, hogy a napokban érkezett meg a kért hőkamera, két kerékpárt is kaptak, valamint székhelyük hamarosan a Petőfi utcába tevődik át. Javaslatként felvetette, a Kazinczy-Szabadság utca kereszteződésénél egy tükröt szeretnének elhelyezni a balesetek elkerülése érdekében.

Hamzáné Szécsi Ágnes, a KÖRÖS-SZÖGI Nonprofit Kft. ügyvezetője beszámolt a 2014. évi tevékenységéről és az idei év terveiről is. Kiemelte, a takarékos gazdálkodásnak köszönhetően a cégnek nincs tartozása. Legfőbb cél továbbra is a haltelepítés, amellyel az eladott horgászengedélyek számát szeretnék növelni. A bevétel több mint 33 millió Ft, ami 2 millió Ft-tal haladta meg a korábbit. Az idei haltelepítés már márciusban megkezdődött, a folyamat pedig interneten bárki számára nyomon követhető.

Az önkormányzat elfogadta a Szarvasi KOMÉP Városgazdálkodási Kft. mérlegét is. A munkájukat alapvetően eredményesnek minősítette, kisebb munkastílusbeli javításokra azonban felhívta a figyelmet.

A Szarvasi Gyógy-Termál Nonprofit Kft. éves beszámolóját számos kritikai megjegyzés követte, amely elsősorban a fürdő üzemelésére, tisztaságára és a leállások olykor a látogatók igényeinek ellentmondó időpontjaira vonatkozott. Az ügyvezető részére sajátos feladatokat határoztak meg, amelyek ellenőrzésére a jövőben fokozott mértékben folyik majd.

Az utolsó napirendi pont az önkormányzatnál és a Polgármesteri Hivatalnál tavaly végzett ellenőrzéseket tárgyalta, amelyekből az derült ki, hogy a hivatal munkájában semmilyen kivetnivalót nem találtak.

A bejelentések között szerepelt a már megkezdődött szúnyogirtás, amelyek között légi-biológiai légi-kémiai és földi-kémiai kezelés is szerepel. Döntött a testület új inkubátorház létesítéséről is, amelynek az előtanulmányai már megkezdődtek. Körös-szögi sürgősségi orvosi ügyelet ellátása is szóba került, amely június 1-től a Szociális és Gyermekjóléti Intézet keretein belül történik. Határoztak a képviselők a Szarvas-Gyomaendrőd kerékpárút kandelábercseréjéről, amelyek sajnálatos módon folyamatos rongálásnak vannak kitéve.

Végül a testület 250 ezer Ft adományt ajánlott fel a kárpátaljai magyarok részére, amelyet a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet juttat el számukra. Elbírálta továbbá az önkormányzat a civil szervezetek által benyújtott pályázatokat is, és plusz 290 ezer Ft-os költség terhére valamennyi igényt kielégített.

Vélemény, hozzászólás?

Földesi: Gyűlik a pohárban a sok-sok csepp

Vidékfejlesztés, mint fenntartható fejlődés