in ,

Kakaspörköltek viadala a csabacsűdi főzőversenyen

Kotarba Zoltán

Hagyományt teremteni és a közösséget egybehozni, mint egy nagy családot, fogalmazta meg kérdésünkre a hat éve indított főzőverseny célját Láng Pál evangélikus lelkész.

Ebben az évben sajnos az ütköző programok, mint pl. a ballagások miatt nagyon kevés, mindössze öt csapat nevezett. Tavaly 11 sátorban főtt a versenymenü a templomkertben, ami már a falunappal is összemérhető.

A legnagyobb társasággal a szlovák nemzetiségi önkormányzat és a Szlovák Kör képviseltette magát. Közös bográcsukban egy felvidékre jellemző káposztaleves főtt, aminek az ízesítését féltő szemek vigyázták a sátor alól. A Molnárok kétfős csapata füstölt tarjával és kolbásszal dúsított lencselevessel, a csabacsűdi baráti kör pedig egy csülkös babgulyással indult a megmérettetésen.

A mezőny a kakaspörkölteknél kicsit besűrűsödött. Két sátor alatt is egy-egy baromfiudvar főnökének próbáltak minél méltóbb emléket állítani. Az evangélikus egyházközség gondnokának, Simon Istvánnak a véleménye szerint a jó kakaspörkölt biztosítéka, hogy az alapanyag már legalább három nyáron, és rengeteg tyúkon túl legyen.

A másik csapatot a legutóbbi falunap győztese, Kotarba Zoltán neve fémjelezte. Szerinte egy minimum 5 kilós kakas, minőségi fűszerek és a pálinka a titka a jó pörköltnek. Ez utóbbi nem biztos, hogy a bográcsba került, de az biztos, hogy az arányokat jól találta el Kotarba Zoli, mert a Simon Györgyné, Kozsuch Jánosné és Láng Pál alkotta zsűri egyhangúlag az ő ételét nevezte meg a legfinomabbként. A képzeletbeli dobogó második fokára az evangélikus kakaspörkölt és a baráti körös babgulyás készítői állhattak, míg Molnár József és felesége, valamint az egyesített erejű szlovákság különdíjjal térhetett haza.

Vélemény, hozzászólás?

Őz ugrott egy autó elé Szarvas és Szentandrás között

Újabb polémia: Nem fogadták el a 2014-es költségvetési beszámolót