in , ,

Még mindig a matematika érettségitől tartanak a legtöbben

Volt, aki úgy érezte, biztosan megbukott, de olyan is, aki a matematika érettségi után viszonylagos elégedettséggel hagyta el a tantermet. A mai napig ez az a tantárgy, ami a sereghajtók között foglal helyet a népszerűségi listán, és amin mihamarabb szeretnének túlesni a végzős diákok. Az Oktatási Hivatal adatai szerint kedden egészen biztosan mintegy 80 ezer tanuló lélegezhetett fel, közülük 66-an a Székely Mihály Szakképző Iskolában.

– Rendben 8 órakor kezdődött az érettségi vizsga – tájékoztat a részletekről Kohut Andrásné igazgató. A vizsgák előtt az épület teljes második emeletét kiürítettük, az többi évfolyamot az alsóbb szinteken helyeztük el. Így tudtuk garantálni a teljes nyugalmat és a vizsga zavartalan menetét. A délelőtt során egy váratlan ellenőrzést is érkezett a kormányhivataltól, akik megtekintették az érettségi menetét, és mindent rendben találtak.

A matematika írásbeli köztudottan két részből áll. Az első tartalmazó feladatlap kitöltésére 45 perc állt a diákok rendelkezésére, míg a másik adatlapon feltüntetett, összetettebb példákra 135 percet kaptak.

– Elég nehéz volt – árulta el az érettségi izgalmaiból alig ocsúdva Munkács Richárd. A legtöbb feladat szerencsére olyan volt, amit órán is gyakoroltunk, de egy-két újdonsággal is találkoztam, főleg a geometria terén. Az első rész szerintem jobban ment, és a második feladatlapon is voltak olyan részpontszámok, amiket meg lehetett szerezni.

– Nem sikerült túl jól, pedig sokat gyakoroltam az unokatesómmal – mondja kissé csalódottan Kriska Szilvia. Nem minden feladatot tudtam megoldani, de úgy érzem, amiket megcsináltam, azoknál számíthatok az értük járó pontokra is.

Tizenegy óra előtt pár perccel már csak az utolsó aláírások hiányoztak a dolgozatokról. Ruzsik Vivien is a végsőkig kihasználta a gondolkodásra szánt időt, arcán pedig elégedettség tükröződött.

– Elég érdekesen indult a reggel, mivel otthon hagytam a számológépem. Csak az utolsó pillanatban tudták utánam hozni, így azt gondoltam, az érettségi ennél már csak jobb lehet. Így is lett – meséli már valamivel derűlátóbban.

Kancsalics Zoltán szaktanár szerint a vizsga teljesíthető volt azok számára, akik a felkészülési időszakban odafigyeltek az órákon.

– 15 pontot a második részből mindenféle különleges matematikai tudás nélkül el lehet érni – állítja a pedagógus. Az első részből pedig 10 pontot pedig szinte kötelezően össze kellett gyűjteni ahhoz, hogy valaki az elégséges szintet megüsse. Aki ezt nem tudja teljesítni, az szerintem nem is érdemli meg, hogy leérettségizzen matematikából.

Vélemény, hozzászólás?

Azoknak, akik szeretnek mélyen gondolkodni

Podani Milán Pécs után Kunmadarason is a dobogó legfelső fokán